Vesti

Upravnica Ivana Vujić razgovarala u Berlinu o saradnji Narodnog pozorišta sa čuvenim evropskim rediteljima Tomasom Ostermajerom i Keti Mičel

6 septembar 2019

Upravnica Narodnog pozorištu u Beogradu Ivana Vujić boravila je 5. septembra u Berlinu na poziv direktora Šaubine am Leniner Placa (Schaubühne am Lehniner Platz) i priznatog reditelja Tomasa Ostermajera. 

Vujić je bila gost na premijeri predstave „Orlando“, po tekstu engleske književnice Virdžinije Vulf i u režiji Keti Mičel.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru sa Ostermajerom i Keti Mičel, bilo je govora i o njihovoj budućoj saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu.  

Ostermajer je jedan od najcenjenijih evropskih reditelja, pre svega zbog osavremenjivanja klasičnih dramskih tekstova. 

Ovdašnjoj publici poznat je po predstavi „Disko svinje" izvedenoj u glavnom programu 34. Bitefa 2000. godine, kao i Ibzenovoj drami „Nora", za koju je 2003. godine, na istom festivalu, dobio Politikinu nagradu za režiju.

Velikan evropskog teatra Ostermajer, posle 16. godina pauze ponovo dolazi na Bitef - 20. septembra u Pozorištu na Terazijama biće odigrana predstava “Istorija nasilja”, koju je postavio u svom matičnom teatru u Berlinu, prema tekstu Eduara Luija.

Keti Mičel je tokom dosadašnje veoma uspešne i bogate karijere postavila brojne komade na raznim pozorišnim scenama širom Evrope. 

Scenska poetika ove umetnice, prema oceni kritike, karakteristična je po svojoj neobičnosti, različitosti u odnosu na engleski mejnstrim, zbog uticaja istočnoevropskog pozorišta, plesnog teatra, zatim eksperimenata sa novim medijima, kao i specifičnoj psihološkoj preciznosti u izgradnji likova. 
M.B.