Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održan onlajn razgovor sa svetskim pozorišnim zvezdama Keti Mičel i Jevgenijem Mironovim

29 maj 2021

Onlajn razgovorima uživo sa britanskom rediteljkom Keti Mičel i ruskim glumcem Jevgenijem Mironovim, održanim 28. maja na Sceni „Raša Plaović", u okviru programa „Platforma”, Narodno pozorište je započelo seriju susreta sa najznačajnijim evropskim pozorišnim stvaraocima.

Jedna od najznačajnijih pozorišnih rediteljki Keti Mičel javila se iz Londona i uključila u razgovor, dok je iz Moskve govorio čuveni ruski glumac i umetnički rukovodilac Državnog teatra nacija Jevgenij Mironov.

Razgovor iz Beograda vodile su upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić i novinarka RTS-a, zamenica glavnog i odgovornog urednika kulturnog programa, Sanja Milić.

Neke od tema o kojima se razgovaralo su: šta je pozorište danas, u kom pravcu se razvija, koliko je epidemija virusa Korona uticala na razvoj svetskog pozorišta i šta smo naučili iz nje, ekologija i pozorište.

Gledaoci su mogli da se uključuju u razgovor i postavljaju pitanja.

Ovakvim sadržajima Narodno pozorište želi svojoj publici da ponudi dublje i kvalitetnije dopiranje u srž pozorišne umetnosti i sazna mnoge tajne zasnovane na dugogodišnjem iskustvu i posvećenom radu onih ličnosti, koje su potvrđeni pozorišni stvaraoci u svetu.

Ulaznice za ovaj program mogle su besplatno da se preuzmu na blagajni Narodnog pozorišta, a program je uživo bio prenošen i putem striminga.

Broj publike je bio ograničen poštujući sve mere predostrožnosti zbog epidemije virusa Kovid-19.

Kompletan snimak možete da pogledate OVDE

 

 

Keti Mičel

Keti Mičel je režirala preko 100 predstava tokom svoje tridesetogodišnje karijere. Uglavnom radi u pozorištu koje se bazira na tekstu, operi i projekcijama uživo (jedinstvena kombinacija tehnika videa i pozorišta).

U Ujedinjenom kraljevstvu režirala je 9 predstava za Kraljevsku Šekspir kompaniju (The Royal Shakespeare Company), 19 u Nacionalnom teatru i 12 u Rojal Kortu (The Royal Court) – takođe je bila saradnica direktora u sva tri pomenuta pozorišta. Opere je režirala u Engleskoj nacionalnoj Operi, Glajndeborn Operi (Glyndebourne Opera), Velškoj nacionalnoj Operi (Welsh National Opera) i Kraljevskoj Operi u Londonu (The Royal Opera House). 

Od 2008. ona radi u Ujedinjenom kraljevstvu, kao i u Evropi u zemljama poput Nemačke, Francuske, Holandije i u Skandinaviji. Trenutno je reditelj kuće u pozorištu Šaubine (Schaubuhne) u Berlinu, kao i u Dojčes Šaušpilhausu (Deutsches Schauspielhaus) u Hamburgu, a upravo je završila sedmogodišnju rezidenciju u okviru festivala u Eks an Provansu u Francuskoj. 2015 je Štatsšouburg pozorište u Amsterdamu (The Stadsschouwburg Theatre) ugostilo retrospektivu njenog rada, predstavljajući 8 njenih predstava iz cele Evrope.

Njene brojne nagrade u Ujedinjenom kraljevstvu uključuju 2 Tajm aut nagrade (Time Out Awards) 1990 i 1991, nagradu Ivning standard za najboljeg reditelja (The Evening Standard Best Director Award) 1996, kao i Tonik nagradu (Tonic Award) za reprezentaciju žena i podršku ženskim talentima (2018). Njene nagrade u Evropi i šire uključuju tri Teatertrefen nagrade (Theatertreffen prize) u Nemačkoj 2008 & 2009, kao i Obi nagradu (Obie Award) u SAD, 2009, 2 Zlatne maske u Rusiji 2011 & 2019, Međunarodnu Stanislavski nagradu 2014, Nagradu Nova pozorišna realnost, Evropsku nagradu 2014, Međunarodnu Opersku Nagradu za najboljeg reditelja 2019.

Odlikovana je ordenom Reda britanskog carstva 2009, kao i Medaljom Predsednika britanske Akademije 2017 za njene zasluge na polju pozorišne umetnosti.

Trenutno radi kao profesorka pozorišne režije na Rojal Holovej Univerzitetu (Royal Holloway University) gde predaje na Master kursu režije. Takođe je bila gostujući profesor opere na Univerzitetu u Oksfordu 2017, gostujući predavač na Sent Martin fakultetu (Central St Martin's) od 2016 – 2018, kao i počasni predavač na Roz Bruford Koledžu (Rose Bruford College) 2014.

Trenutno je saradnik u oblasti kulture na Kings koledžu u Londonu (Kings College), TORČ gostujući profesor pozorišta na Univerzitetu u Oksfordu i gostujući predavač na Kolumbija univerzitetu u Njujorku.

 

Jevgenij Mironov
Glumac, umetnički rukovodilac Državnog teatra nacija u Moskvi

Jevgenij Mironov je diplomirao na Moskovskog umetničkoj pozorišnoj akademiji (Škola-studiя MHAT) u klasi Olega Tabakova 1990. godine. Bio vodeći glumac u trupi O. Tabakova, igrao u predstavama Moskovskog pozorišta «Čehov» (MHAT im. A.P. Čehova), učestvovao u međunarodnim pozorišnim projektima reditelja Petera Štajna (Nemačka), Deklana Donelana (Engleska).

Od 2006. godine Mironov je umetnički rukovodilac Državnog teatra nacija u kojem su od tada režirali čuveni svetski reditelji Tomas Ostermajer (Nemačka), Alvis Hermanis (Letonija), Rober Lepaž (Kanada), Ejmuntas Njakrošijus (Litvanija), Robert Vilson (SAD), Stefan Braunšvajg (Francuska), kao i najcenjeniji ruski reditelji – Andrej Moguči, Konstantin Bogomolov, Kiril Serebrenikov, Timofej Kuljabin. U većini njihovih predstava Mironov je odigrao glavne uloge.

Igrao je u više od 40 bioskopskih i televizijskih filmova. Publici u Srbiji poznat po glavnim ulogama u filmovima «Musliman» V. Hotinjenka, «Sindrom lutke» J. Hazanove, «Vreme pionira» D. Kiseljova i televizijskim serijama «Idiot» V. Bortka (po istoimenom romanu F.M. Dostojevskog) i «Dostojevski» V. Hotinjenka.
Dvostruki je laureat Državne nagrade Ruske Federacije, vitez Ordena zasluga za Otadžbinu IV stepena, dobitnik svih važnih ruskih pozorišnih i filmskih priznanja.

Mironov je suosnivač i art-direktor Međunarodnog festivala-škole savremene umetnosti «Teritorija». Suosnivač dobrotvornih fondova «Glumac» i «Život u pokretu». Član je Saveta za kulturu i umetnost Predsednika RF. Umetnički rukovodilac filmske kompanije «Studio TREĆI RIM».