Vesti

NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ” ODRŽAN JAVNI ČAS OPERSKOG STUDIJA „BORISLAV POPOVIĆ"

15 maj 2016

Javni čas Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu „Borislav Popović“ održan je u nedelju 15. maja na Sceni “Raša Plaović”.
U okviru Javnog časa, koji je imao za cilj da pokaže veštine koje su polaznici stekli u radu sa profesorima glume i scenskog pokreta, izvedene su i popularne arije iz operskog opusa nekih od najvećih svetskih kompozitora – Donicetija, Ponkijelija, Čajkovskog, Pučinija, Vivaldija, Bizea, Mocarta, Verdija...
Uz klavirku pratnju Stefana Zekića nastupili su Slađana Stošić, Teodora Dimitrijević, Jelena Petrović, Milica Stojčev, Mina Marković Kovač, Nataša Rašić, Nikola Jevtić, Andrija Kuveljić, Stevan Karanac, Ana Šipka, Aleksandra Petrović, Jelena Škorić i Jana Jovanović.
Proces rada sa prvom godinom obuhvatio je temu „Ja u datim okolnostima“, a sa drugom „Likove“.
Polaznici prve godine imali su zadatak da savladaju osnove glumačkog zanata, koji podrazumevaju primenu postupka, radnje, odnosa i ciljeva na sceni, prvo kroz glumački, govorni oblik, a zatim kroz ariju, odnosno muzički (pevani) oblik.
Polaznici druge godine, koji su već prošli prethodni kurs, donosili su na scenu zadate likove već opisane u samim delima kompozitora i pisaca libreta ili one koji su sami osmislili...
Za potrebe scene tokom izvođenja Javnog časa korišćene su fotografije umetničkih slika Saše Montilja.
Izbor kostima napravila je Ružica Ristić, dok je za video materijal bio zadužen Aleksandar Savić.
U umetničkom rukovodstvu Operskog studija su vokalni pedagog Suzana Šuvaković Savić, rediteljka Ivana Dragutinović Maričić, glumac Andreja Maričić (saradnik za scenski pokret i govor) i dirigent i klavirski saradnik Stefan Zekić.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE