Vesti

JAVNI ČAS OPERSKOG STUDIJA „BORISLAV POPOVIĆ" 19. JUNA NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

13 jun 2016

Javni čas Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu „Borislav Popović“ biće održan u nedelju 19. juna (12,00) na Sceni “Raša Plaović”.
U okviru Javnog časa, koji ima za cilj da pokaže veštine koje su polaznici stekli u radu sa profesorima glume i scenskog pokreta, biće izvedene popularne arije iz operskog opusa nekih od najvećih svetskih kompozitora, a ulaz je slobodan.
Proces rada sa prvom godinom obuhvatiće temu „Ja u datim okolnostima“, a sa drugom „Likove“.
Pedagozi Operskog studija Ivana Dragutinović Maričić i Andreja Maričić objašnjavaju u "Reči pedagoga" da je prva godina imala zadatak da savlada osnove glumačkog zanata, koji podrazumevaju primenu postupka, radnje, odnosa i ciljeva na sceni, prvo kroz glumački, govorni oblik, a zatim kroz ariju, odnosno muzički (pevani) oblik.
- Polaznici su, poredeći ta dva načina scenskog izražavanja i paralelno ih primenjujući, dolazili do suštine značenja monologa ili arije. Kako se osnove glume primenjuju i na jedan i na drugi način, u stanju su da shvate razlike u primenjivanju koje se rukovode ograničenjima i prednostima jednog ili drugog načina. Gluma daje veliku slobodu izražavanja što se tiče tempa i dužine trajanja monologa, otvara mogućnosti širokog spektra ponašanja zavisno od biranog načina, dok su u muzici ti elementi ograničeni već zadatim tempom i ritmom te određenim scenskim trajanjem i oblikom same melodije. Polaznici porede dva načina izražavanja i izvlače i osvešćuju sve što im je korisno i primenljivo da bi postigli što bolji rezultat u izvođačkom smislu – navode pedagozi.
- Druga godina, koja je već prošla prethodni kurs, ide korak dalje i donosi na scenu zadate likove već opisane u samim delima kompozitora i pisaca libreta ili one koji su sami osmislili. Pored ulaženja u osnove građenja lika, koje su prošli upotrebljavajući glumačke tekstove i dijaloge, razgovorom i teorijskim pristupom se približavaju liku iz odabranog dela i primenjuju ga u ariji, što nije jednostavno, jer izvučena iz konteksta celog dela, arija može da zavara i odvede na pogrešan trag, ukoliko se izvođač ne pridržava parametara koji se provlače kroz celo delo. U tom smislu su projektovani i likovi sa potpuno suprotnim karakteristikama na istu melodiju i isti mizanscen, što predstavlja svojevrstan eksperiment kojim polaznici šire svoje mogućnosti i vidike.Tako su dobili saznanja o tome kako mogu da improvizuju u okviru postavljenih parametara jednog muzičkog oblika i da dobiju što zanimljivije rezultate koji otvaraju mogućnosti za slobodniju, manje ograničenu interpretaciju u raznim okolnostima i rediteljskim postavkama – naglašavaju pedagozi.
Klavirska pratnja poverena je nekadašnjem polazniku Studija Strahinji Đokiću
Za potrebe scene tokom izvođenja Javnog časa biće korišćene fotografije umetničkih slika Saše Montilja.
Montiljo je rođen 1978. u Beogradu. Crtanje i slikanje je učio kod prof. Aleksandra Lukovića-Lukijana. Izlagao je u zemlji (6 samostalnih izložbi u Beogradu, po jedna u Subotici i Zaječaru) i inostranstvu (Đenova, Kulmbah, Montebeli, Istanbul...). Objavio je monografiju svojih dela (2012).
Specijalni gost koncerta biće nekadašnja članica Studija - sopran Jovana Čurović.
Izbor kostima napravila je Ružica Ristić, dok je za video materijal zadužen Aleksandar Savić.
U umetničkom rukovodstvu Operskog studija "Borislav Popović" su vokalni pedagog Suzana Šuvaković Savić, rediteljka Ivana Dragutinović Maričić, glumac Andreja Maričić (saradnik za scenski pokret i govor) i dirigent i klavirski saradnik Stefan Zekić.
Sledeći koncert Operskog studija biće održan 26. juna, takođe na Sceni "Raša Plaović" u 20 časova.
M.B.

PROGRAM JAVNOG ČASA 19. JUNA:

 
•    „The Willow Song“ – nepoznati kompozitor, na Šekspirov tekst (učestvuju svi)

•    Teodora Dimitrijević – arija Suicidio iz opere Đokonda A. Ponkijelija (I godina)

•    Mina Marković Kovač – arija Bereniče iz opere Farnače A. Vivaldija (I godina)

•    Jovana Čurović, k.g. – arija Norine iz opere Don Paskvale G. Donicetija *

•    Milica Stojčev – arija Mimi iz opere Boemi Đ. Pučinija (II godina)

•    Nataša Rašić – arija iz opere Karmen Ž. Bizea (II godina)

•    Nikola Jevtić – arija Vikinškog gosta iz opere Sadko N. Rimskog-Korsakova (I godina)

•    Andrijana Kuveljić – pesma „Do not go my love“, R. Hagemana (I godina)

•    Stevan Karanac – arija Tamina iz opere Čarobna frula V. A. Mocarta (I godina)

•    Aleksandra Petrović – arija Grofice iz opere Figarova ženidba V. A. Mocarta (I godina)

•    Jelena Škorić – arija Laurete iz opere Đani Skiki Đ. Pučinija (II godina)

•    Jana Jovanović – arija Đilde iz opere Rigoleto Đ. Verdija (I godina)