Vesti

JAVNI ČAS OPERSKOG STUDIJA „BORISLAV POPOVIĆ" 15. MAJA NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

12 maj 2016

Javni čas Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu „Borislav Popović“ biće održan u nedelju 15. maja (20,30) na Sceni “Raša Plaović”.
U okviru Javnog časa, koji ima za cilj da pokaže veštine koje su polaznici stekli u radu sa profesorima glume i scenskog pokreta, biće izvedene popularne arije iz operskog opusa nekih od najvećih svetskih kompozitora.
Proces rada sa prvom godinom obuhvatiće temu „Ja u datim okolnostima“, a sa drugom „Likove“.
Pedagozi Operskog studija Ivana Dragutinović Maričić i Andreja Maričić objašnjavaju u "Reči pedagoga" da je prva godina imala zadatak da savlada osnove glumačkog zanata, koji podrazumevaju primenu postupka, radnje, odnosa i ciljeva na sceni, prvo kroz glumački, govorni oblik, a zatim kroz ariju, odnosno muzički (pevani) oblik.
- Polaznici su, poredeći ta dva načina scenskog izražavanja i paralelno ih primenjujući, dolazili do suštine značenja monologa ili arije. Kako se osnove glume primenjuju i na jedan i na drugi način, u stanju su da shvate razlike u primenjivanju koje se rukovode ograničenjima i prednostima jednog ili drugog načina. Gluma daje veliku slobodu izražavanja što se tiče tempa i dužine trajanja monologa, otvara mogućnosti širokog spektra ponašanja zavisno od biranog načina, dok su u muzici ti elementi ograničeni već zadatim tempom i ritmom te određenim scenskim trajanjem i oblikom same melodije. Polaznici porede dva načina izražavanja i izvlače i osvešćuju sve što im je korisno i primenljivo da bi postigli što bolji rezultat u izvođačkom smislu – navode pedagozi.
- Druga godina, koja je već prošla prethodni kurs, ide korak dalje i donosi na scenu zadate likove već opisane u samim delima kompozitora i pisaca libreta ili one koji su sami osmislili. Pored ulaženja u osnove građenja lika, koje su prošli upotrebljavajući glumačke tekstove i dijaloge, razgovorom i teorijskim pristupom se približavaju liku iz odabranog dela i primenjuju ga u ariji, što nije jednostavno, jer izvučena iz konteksta celog dela, arija može da zavara i odvede na pogrešan trag, ukoliko se izvođač ne pridržava parametara koji se provlače kroz celo delo. U tom smislu su projektovani i likovi sa potpuno suprotnim karakteristikama na istu melodiju i isti mizanscen, što predstavlja svojevrstan eksperiment kojim polaznici šire svoje mogućnosti i vidike.Tako su dobili saznanja o tome kako mogu da improvizuju u okviru postavljenih parametara jednog muzičkog oblika i da dobiju što zanimljivije rezultate koji otvaraju mogućnosti za slobodniju, manje ograničenu interpretaciju u raznim okolnostima i rediteljskim postavkama – naglašavaju pedagozi.
U umetničkom rukovodstvu Operskog studija su vokalni pedagog Suzana Šuvaković Savić, rediteljka Ivana Dragutinović Maričić, glumac Andreja Maričić (saradnik za scenski pokret i govor) i dirigent i klavirski saradnik Stefan Zekić.
Za potrebe scene tokom izvođenja Javnog časa biće korišćene fotografije umetničkih slika Saše Montilja.
Izbor kostima napravila je Ružica Ristić, dok je za video materijal bio zadužen Aleksandar Savić.
M.B.

PROGRAM:

• The Willow Song – nepoznati kompozitor, na Šekspirov tekst (učestvuju svi)

• Slađana Stošić – arija Norine iz opere Don Paskvale, G. Donicetija (II godina)

• Teodora Dimitrijević – arija Suicidio iz opere Đokonda, A. Ponkijelija (I godina)

• Jelena Petrović – arija Olge iz opere Evgenije Onjegin, P.I. Čajkovskog (II godina)

• Milica Stojčev – arija Mimi iz opere Boemi, Đ. Pučinija (II godina)

• Mina Marković Kovač – arija Bereniče iz opere Farnače, A. Vivaldija (I godina)

• Nataša Rašić – arija iz opere Karmen, Ž. Bizea (II godina)

• Nikola Jevtić – arija Vikinškog gosta iz opere Sadko, N. Rimski-Korsakova (I godina)

• Andrijana Kuveljić – pesma Do not go my love, R. Hagemana (I godina)

• Stevan Karanac – arija Tamina iz opere Čarobna frula, V.A. Mocarta (I godina)

• Ana Šipka – arija iz opere Snjeguročka, N. Rimski-Korsakova (II godina)

• Aleksandra Petrović – arija Grofice iz opere Figarova ženidba, V.A. Mocarta (I godina)

• Jelena Škorić – arija Laurete iz opere Đani Skiki, Đ. Pučinija (II godina)

• Jana Jovanović – arija Đilde iz opere Rigoleto, Đ. Verdija (I godina)