Vesti

FILOZOFSKI TEATAR, SA GOSTOM BORISOM BUDENOM, ODRŽAN NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

7 jun 2017

Jedan od najbritkijih umova Balkana, filozof i publicista Boris Buden, bio je gost poslednjeg Filozofskog teatra u ovoj sezoni, održanog u sredu 7. juna na Sceni “Raša Plaović”.
Razgovor sa ovim uglednim intelektualcem, koji je na Zagrebačkom univerzitetu diplomirao filozofiju, uz dopunske studije marksizma, a doktorirao teoriju kulture na univerzitetu Humbolt u Berlinu, gde trenutno živi i radi, vodio je hrvatski filozof, politički aktivista i jedan od osnivača panevropskog pokreta za radikalnu demokratizaciju Evrope (DiEM25) Srećko Horvat.
Buden i Horvat su govorili o mnogim značajnim pitanjima današnjice, kao što su poraz socijalističkog projekta, ideologija postkomunističke tranzicije, istorijski revizionizam, današnji nacionalizmi u Evropi i na Balkanu, evropski fašizam i današnji „antifašizmi“, mit o dva totalitarizma, korupcija globalnog kapitalizma, nadideološka idila neoliberalizma, rasistički elitizam građanskih klasa...
Buden, koji je gostujući predavač na univerzitetu Bauhaus u Vajmaru, objavio je više knjiga i studija iz područja filozofije, politike, lingvistike i teorije kulture i umetnosti.
Tokom devedesetih, bio je urednik i objavljivao je u čuvenom časopisu „Arkzin“, a autor je i kultnih zbirki eseja – „Barikade“ i „Kaptolski kolodvor“ u kojima je izuzetno prodorno secirao društvenu, kulturnu i političku stvarnost Hrvatske i bivše Jugoslavije.
Objavio je knjige „Vavilonska jama. O (ne)prevodivosti kulture“ i „Zona prelaska – o kraju postkomunizma“.
Preveo je neka od najznačajnijih dela Sigmunda Frojda.
Projekat Filozofski teatar, koji Narodno pozorište realizuje u saradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba, zamišljen kao serija razgovora, predavanja, debata sa publikom, sa izvesnim pozorišnim elementima kao što su javna čitanja filozofskih tekstova i druge vrste inscenacija filozofskih dela, namenjen je svakome ko želi da poseti pozorište sa ciljem da promišlja, a ne da se razonodi.
Prvi Filozofski teatar u Narodnom pozorištu održan je 1. decembra 2015. godine, takođe na Sceni “Raša Plaović”, a gost je bio jedan od najznačajnijih italijanskih filozofa i aktivista Franko Bifo Berardi.
U međuvremenu, održana su još četiri Filozofska teatra, a gosti su bili Srećko Horvat, Renata Avila, Džulijan Asanž, Tarik Ali i Tereza Furkadas.
M.B.