Vesti

TREĆI FILOZOFSKI TEATAR - PRVO SU DOŠLI PO ASANŽA, 19. JUNA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

31 maj 2016

Treći događaj u ciklusu „Filozofski teatar“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, pod nazivom „Prvo su došli po Asanža“, biće održan 19. juna s početkom u 20 časova, kada će na Sceni „Raša Plaović“ razgovarati advokatica i članica Vikiliksa, Renata Avila, i dramaturškinja Maja Pelević.
Glavni deo večeri je direktno uključenje Džulijana Asanža, putem video linka, iz Ambasade Ekvadora u Londonu. Ovaj datum je ujedno i obeležavanje četvorogodišnjice dobijanja političkog azila i boravka Asanž u Ambasadi, zbog čega su nedavno čak i Ujedinjene nacije zatražile od Švedske i Velike Britanije da ga hitno puste na slobodu i da se poštuju njegova ljudska prava.
Beograd će se tako priključiti gradovima poput Berlina, Pariza, Madrida, Brisela, Napulja, Kitoa i Atine, gde će se simultano te večeri održati ovaj jedinstveni događaj.
Tokom večeri publika će imati priliku da putem videa čuje i obraćanja Srećka Horvata, Slavoja Žižeka, Brajana Ena, Noama Čomskog i drugih.
Srećko Horvat, koji u poslednje vreme često boravi u Ambasadi Ekvadora, ističe: „Cilj ovog globalnog događaja je da istakne da živimo u opasnim vremenima u kojima svako ko se protivi političkoj i finansijskoj moći može uskoro da postane meta. Prvo su došli po Asanža, onda su došli po Čelsi Mening, zatim su došli po Edvarda Snoudena…ko je sledeći?“
Više od 500 organizacija za ljudska prava, profesora, nobelovaca, bivših sekretara UN-a i drugih značajnih ličnosti, potpisalo je peticiju zahtevajući od vlada Švedske i Velike Britanije da poštuju UN-ovu odluku da se Asanž odmah oslobodi:
https://diem25.org/urging-sweden-and-the-uk-to-free-julian-assange/
Više informacija o Asanžovoj pravnoj situaciji možete pročitati na:
https://justice4assange.com/
Renata Avila je advokatica iz Gvatemale, koja se bavi ljudskim pravima i specijalizovana je za intelektualnu svojinu i nove tehnologije.
Radila je kao jedan od advokata koji su predstavljali laureatkinju Nobelove nagrade za mir, Rigobertu Menču Tum. Sarađuje sa Vikiliksom od 2009. godine, pružajući im pravne savete, a od 2010. pruža pravne savete Džulijanu Asanžu i https://www.couragefound.org i članica je njihovog savetodavnog odbora.
Bavi se istraživanjem veze između interneta i ljudskih prava, a od 2009. se priključila Timu Bernersu Liju, kao koordinatorka kampanje https://webwewant.org/ i fondacije Web foundation, koje su posvećene očuvanju i poštovanju ljudskih prava, kao odgovor na pretnje koje u budućnosti predstavlja internet.
Trenutno radi kao članica upravnog odbora https://creativecommons.org i pruža pravnu pomoć mnogim uzbunjivačima.
Besplatne karte (najviše ČETIRI) možete preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta, najkasnije do 19. juna 2016. u 20.00.
Svi koji ostanu bez ulaznica, moći će da prate direktan prenos u foajeu Scene „Raša Plaović“.
Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz obezbeđen simultani prevod.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Narodno pozorište u Beogradu, 19. jun 2016.
„Prvo su došli po Asanža…“ – globalni događaj u kojem će učestvovati mnoge ličnosti iz javnog života, slavi uzbunjivače i slobodu izražavanja.
Jedinstveni globalni događaj „Prvo su došli po Asanža“, koji slavi uzbunjivače i slobodu izražavanja, dogodiće se istovremeno u deset glavnih gradova u trenutku kada započinje peta godina otkad je Džulijan Asanž protivpravno zatvoren u ambasadi Ekvadora u Londonu.
Među učesnicima su Peti Smit, Brajan Eno, Pi Džej Harvi, Lajbah, Noam Čomski, Janis Varufakis, Ai Vievei, Vivijan Vestvud, Majkl Mur, Ken Louč, Slavoj Žižek, Edgar Moren, Bernard Stigler, Franko Bifo Berardi, Baltazar Garzon, Ejmi Gudman, Ignjacio Ramonet, Kris Hedžes, Žan Mišel Žar, Evgenij Morozov, predstavnik Ujedinjenih nacija Alfred de Zajas – koji će se okupiti da slave uzbunjivače i osude politički progon Vikiliksa. Džulijan Asanž će se uživo obratiti iz ambasade Ekvadora, koja je pod policijskom opsadom.
Simultani događaji u Centru „Pompidu“ u Parizu, Pozorištu „Folksbine“ u Berlinu, Pozorištu „Bozar“ u Briselu, Circulo de Bellas Artes u Madridu, „Fashion Week“ u Milanu, Narodnom pozorištu u Beogradu, započeće „Asanžovu nedelju“ koja obuhvata i događaje u Njujorku, Kitou, Buenos Ajresu i Montevideu.
U nedelju, 19. juna, navršiće se 2022 dana otkad je Džulijan Asanž zatočen bez ikakve optužbe. Ujedinjene nacije su pre četiri meseca izglasale da ga Velika Britanija i Švedska bespravno drže u pritvoru od njegovog hapšenja 7. decembra 2010. Ujedinjene nacije su naredile njegovo hitno oslobađanje i kompenzaciju. Ove dve zemlje do sada nisu ispunile zahteve.
Britanski reditelj Ken Louč, koji je ove godine dobio „Zlatnu palmu“ u Kanu, ističe da se priključio ovom događaju zajedno sa mnogim drugim pristalicama zato što je „naš pravni sistem izmanipulisan i drži jednog hrabrog čoveka u izolaciji“ i da „svi koji brinu za slobodu informisanja treba da insistiraju da se pretnje protiv Asanža povuku. Mora mu se omogućiti da napusti svoje sklonište, bez straha da će ga deportovati ili isporučiti onima koji mu žele zlo“.
U Narodnom pozorištu u Beogradu gledaoci će moći da prate događaj od 20.30 časova. Pored direktnog uključenja Asanža, publika će imati priliku uživo da čuje i postavi pitanja Vikiliksovoj advokatici, Renati Avili.
Događaj će moći da se prati na veb sajtu https://freeassangenow.org/
Za više informacija o Asanžovom pritvoru, posetite: justice4assange.com