Vesti

DRUGI FILOZOFSKI TEATAR, SA GOSTOM SREĆKOM HORVATOM, ODRŽAN NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

14 februar 2016

Drugi Filozofski teatar, čiji je gost bio hrvatski filozof, pisac i prevodilac Srećko Horvat, održan je u nedelju 14. februara na Sceni “Raša Plaović”.
Gledaocima u prepunoj sali, dobrodošlicu u ime Kuće, poželeo je v.d. direktora Drame Željko Hubač koji je kazao da mu je veoma drago što su se i ovoga puta okupili u tolikom broju.
On se zahvalio svima koji su svojim angažovanjem doprineli da se u Narodnom pozorištu održi još jedan Filozofski teatar, a posebno dramaturškinji Maji Pelević i prijateljima iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Hubač je najavio da bi tokom juna meseca, na Velikoj sceni, gost Filozofskog teatra trebalo da bude Janis Varufakis, što su prisutni pozdravili burnim aplauzom.
Inače, Varufakis je bivši grčki ministar finansija i buntovni levičar koji je sa Horvatom, pre nekoliko dana - 9. februara, u berlinskom pozorištu “Folksbine”, osnovao panevropski pokret DIEM25.
Pokret je osnovan sa ciljem da spreči razjedinjenje Evrope koje je podstaknuto izbegličkom krizom, a jedan od prioritetnih zadataka biće da se do 2025. godine ostvari "puna funkcionalnost i demokratizacija Evrope".
Horvatov nastup bio je podeljen u tri segmenta – u prvom delu iznosio je najinteresantnije teze iz svoje najnovije knjige “Radikalnost ljubavi”, u nastavku je razgovarao sa Majom Pelević čije su se teme, između ostalog, odnosile i na pomenuti politički pokret, dok je treći deo bio rezervisan za pitanja gledalaca.
Kao i pre dva i po meseca, kada je gost bio jedan od najznačajnijih i svakako najzanimljivijih italijanskih filozofa i aktivista Franko Bifo Berardi, i ovoga puta vladalo je ogromno interesovanje publike o čemu govori podatak da su mnogi, koji nisu uspeli da zauzmu sedišta u gledalištu, stajali ili su sedeli na podu.
Za sve one, koji ni na taj način nisu uspeli da se smeste u sali, u foajeu Scene, na plazma televizoru, bio je organizovan direktan prenos.
Projekat Filozofski teatar, koji je Horvat pokrenuo 2014. godine u zagrebačkom HNK, zamišljen je kao serija razgovora, predavanja, debata sa publikom, sa izvesnim pozorišnim elementima kao što su javna čitanja filozofskih tekstova i druge vrste inscenacija filozofskih dela, a namenjen je svakome ko želi da poseti pozorište sa ciljem da promišlja, a ne da se razonodi.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE