Vesti

„Filozofski teatar“ ugostio na Sceni „Raša Plaović“ mađarskog filozofa, disidenta i pisca Gašpara Mikloša Tamaša

9 decembar 2017

Gost prvog „Filozofskog teatra“ u novoj sezoni, održanog 9. decembra na Sceni „Raša Plaović“ bio je mađarski filozof, disident i pisac Gašpar Mikloš Tamaš.

U prepunoj sali, sa ovim značajnim intelektualcem, razgovor na temu „Fašizam i revolucija“, vodila je dramaturg Maja Pelević.  

Tamaš je razvio koncept post-fašizma koji, prema njegovim rečima, lako pronalazi utočište u novom svetu globalnog kapitalizma, bez uznemiravanja dominantnih političkih oblika parlamentarne demokratije.

Poznat kao žestoki kritičar evropske desnice, režima aktuelnog mađarskog premijera Viktora Orbana, kao i neoliberalizma, G. M. Tamaš svrstava se, pored Žižeka, Badjua i Negrija, u društvo jeretičkih evropskih marksista.

Rođen u Rumuniji 1948. godine, Tamaš je iz političkih razloga prebegao 1978. godine u Mađarsku, gde je postao jedan od vodećih disidenata tog doba.

Držao je predavanja širom sveta - između ostalog i na Oksfordu, Jejlu i Kolumbiji, a trenutno predaje na katedri za sociologiju i socijalnu antropologiju na Srednjoevropskom univerzitetu u Budimpešti. Takođe, gostujući je predavač na Institutu za humanističke nauke u Beču.

Autor je brojnih radova, među kojima su “Istina i klasa”, “Nevina moć”, “Postfašizam i antikomunizam” i “Etnicizam nakon nacionalizma”.

Projekat Filozofski teatar, koji Narodno pozorište realizuje u saradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba, zamišljen kao serija razgovora, predavanja, debata sa publikom, sa izvesnim pozorišnim elementima kao što su javna čitanja filozofskih tekstova i druge vrste inscenacija filozofskih dela, namenjen je svakome ko želi da poseti pozorište sa ciljem da promišlja, a ne da se razonodi.

Prvi Filozofski teatar u Narodnom pozorištu održan je 1. decembra 2015. godine, takođe na Sceni “Raša Plaović”, a gost je bio jedan od najznačajnijih italijanskih filozofa i aktivista Franko Bifo Berardi.

U međuvremenu, održano je još pet Filozofskih teatara, a gosti su bili Srećko Horvat, Renata Avila, Džulijan Asanž, Tarik Ali, Tereza Furkadas i Boris Buden.
M.B.