Vesti

NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ” ODRŽAN KONCERT KAMERNE MUZIKE “LA DONNA IDEALE”

26 jun 2015

Koncert kamerne muzike Respigija, Šosona, Ravela i Beria pod nazivom “La donna ideale”, u režiji Ane Grigorović, održan je u petak 26. juna na Sceni “Raša Plaović”.
Na programu su bila dela O. Respigija “Zalazak”, E. Šosona “Večita pesma” , kao i Ravelove “Pesme sa Madagskara” i “Narodne pesme” Lučana Beria, na deset različitih jezika i dijalekata među kojima su azerbejdžanski, sicilijanski, sardinijski („Crno je boja“, „Mesec je porastao preko brda“, „Slavujče u šumi“, „Pesma mornarevih žena“, „Idealna žena“, „Azerbejdžanska ljubavna pesma"...)
Na kraju koncerta, oduševljena publika nije štedela dlanove da snažnim aplauzom pozdravi umetničku ekipu u kojoj su bili Nataša Jović Trivić (mecosopran), Dušica Blaženović (violina), Milica Radosavljević (violina), Mirko Crnojević (viola), Jasmina Vrbanić (violončelo), Vladimir Pavlović (violončelo), Gorana Ćurgus (harfa), Aleksandar Ružičić (flauta), Miloš Dragić (klarinet/klavir), Miloš Veljković (klavir) i Mladen Vasojević (udaraljke).
Scenografiju je kreirala Nevenka Vidak.
Kamerna muzika zbog svoje prirode je opisana kao „muzika prijatelja“. Nastala je u srednjem veku i instrumenti su korišteni prvenstveno kao pratnja za pevače. Tokom godina je evoluirala i postala odraz promena u tehnologiji i društvu koji su je proizveli.
Nasuprot simfonijskoj, koncertantnoj muzici, pisana je za soliste, odnosno male ansamble u kojima su pojedine deonice solistički zastupljene.
Namenjena je za manji broj slušalaca u intimnijim prostorima.
M.B.