Vesti

KONCERT KAMERNE MUZIKE “LA DONNA IDEALE”, 26. JUNA NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

20 jun 2015

Koncert kamerne muzike Respigija, Šosona, Ravela i Beria pod nazivom “LA DONNA IDEALE”, u režiji Ane Grigorović, biće održan u petak 26. juna (20,00) na Sceni “Raša Plaović”.
Na programu će biti dela O. Respigija “Zalazak”, E. Šosona “Večita pesma” , kao i Ravelove “Pesme sa Madagskara” i “Narodne pesme” Lučana Beria, na deset različitih jezika i dijalekata među kojima su azerbejdžanski, sicilijanski , sardinijski.
Učestvuju: Nataša Jović Trivić (mecosopran), Dušica Blaženović (violina), Milica Radosavljević (violina), Mirko Crnojević (viola), Jasmina Vrbanić (violončelo), Vladimir Pavlović (violončelo), Gorana Ćurgus (harfa), Aleksandar Ružičić (flauta), Miloš Dragić (klarinet/klavir), Miloš Jovanović (klavir) i Mladen Vasojević (udaraljke).
Scenografiju je kreirala Nevenka Vidak.
Kamerna muzika zbog svoje prirode je opisana kao „muzika prijatelja“. Nastala je u srednjem veku i instrumenti su korišteni prvenstveno kao pratnja za pevače. Tokom godina je evoluirala i postala odraz promena u tehnologiji i društvu koji su je proizveli.
Nasuprot simfonijskoj, koncertantnoj muzici, pisana je za soliste, odnosno male ansamble u kojima su pojedine deonice solistički zastupljene.
Namenjena je za manji broj slušalaca u intimnijim prostorima.
M.B.