Vesti

HOR FLAUTA "SYRINX" ODRŽAO KONCERT NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

30 januar 2013

Beogradski ansambl Hor flauta "Syrinx", više od decenije prisutan na srpskoj muzičkoj sceni, održao je koncert u subotu, 2. februara na Sceni "Raša Plaović"..

Gosti koncerta bili su Sofija Pižurica, sopran, Dragoljub Bajić, bas i Ljubomir Popović, tenor. Umetnički vođa je Bratislav Đurić a u okviru programa izvedena su dela Johana Sebastijana Baha i Jozefa Hajdna.
Hor flauta je osnovan 1977. godine a njegov osnivač i umetnički rukovodilac bio je proslavljeni flautista i pedagog Miodrag Azanjac. Ovaj specifični ansambl brižljivo odabranim repertoarom najpoznatijih kamernih dela svetske muzičke baštine obeležio je muzički život Beograda i Srbije.
Hor flauta je takođe svojim postojanjem inspirisao brojne srpske stvaraoce da komponuju dela specijalno za ovaj ansambl i time obogatio srpsku muzičku tradiciju.
Ansambl je nakon kraćeg prekida rada zbog smrti osnivača obnovio rad 1999. godine pod nazivom Hor flauta “Syrinx" pod umetničkim rukovodstvom Bratislava Đurića, solo-flautiste orkestra Opere Narodnog pozorišta.
Jedan od najbližih saradnika Azanjca i solista ansambla od njegovog osnivanja Đurić je ponovo oživeo specifičnu tradiciju sviranja flaute, ansambl je podmlađen i čini ga devet vrsnih flautista, solista beogradskih simfonijskih orkestara i istaknutih pedagoga.
Ansambl radi pod okriljem Narodnog pozorišta i svoje premijerne programe ostvaruje uglavnom na njegovim scenama.
Krajem 2008. godine objavili su kompakt disk sa kompozicijama Baha, Mocarta i Hajdna.
M.B.