Vesti

ANSAMBL „KOLO“ ODRŽAO SVEČANI KONCERT NA VELIKOJ SCENI

11 maj 2012

Svečani koncert Ansambla „Kolo“, povodom 64. godine od osnivanja, održan je u petak 11. maja na Velikoj sceni.

U programu pod nazivom “Kolo duša Srbije”, publika je bila u prilici da pogleda neka od najupečatljivijih ostvarenja ovog ansambla kao što su splet igra iz Srbije, čobanska nadigravanja, šopske igre, Starobosansko Nemo kolo, ciganske igre iz Vojvodine... kao i spletove popularnih narodnih melodija u izvođenju solista i Orkestra Ansambla “Kolo”.  
Istorija čuvenog ansambla počinje da se piše 5. maja 1948.godine kada je uredbom Vlade NR Srbije osnovan Ansambl narodnih igara Srbije.
Za rukovodioca je postavljena gospođa Olga Skovran, a ansambl počinje sa radom 15. maja 1948. godine u muzičkoj školi Stanković.
Prvo učestvovanje bilo je 28. novembra 1948. godine na svečanoj Akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ansambl se predstavio koreografijama Olge Skovran -  "Banatska momačka igra", "Kalač" i "Igre iz Srbije".
Već posle mesec dana, 25. i 26. decembra ansambl je održao prva dva koncerta u Narodnom pozorištu u Beogradu. Program je bio sačinjen od sledećih koreografija: "Narodne igre iz Vojvodine", "Narodne igre iz Vranja i okoline", "Narodne igre iz Crne Gore", "Narodne igre iz Hrvatske", "Narodne igre iz Makedonije", "Bunjevačko momačko kolo", "Narodne igre iz Prizrena" i "Narodne igre iz Srbije".
U periodu od samo godinu dana rada, ansambl postaje umetnički kompaktan kolektiv koji je kvalitetom i izražajnim mogućnostima mogao da ostvari i najzahtevnije zadatke scenski postavljene narodne igre. Potvrda takvog rada je prvo priznanje - nagrada za umetnički rad, koju Vlada FNRJ dodeljuje 31. decembra 1949. godine, za uspehe postignute u negovanju i obradi narodnih igara, a Olgi Skovran za umetničko rukovođenje.
Pored mnogobrojnih koncerata u zemlji, ansambl u martu 1950. godine odlazi u Švajcarsku na prvo inostrano gostovanje.
Ime “Kolo”, koje su mu dali sami igrači, ansambl narodnih igara i pesama NR Srbije dobija 1953. godine.
“Kolo” je gostovalo na svim kontinentima, priredilo je više od 5.000 koncerata pred više od 10.000.000 gledalaca u najprestižnijim koncertnim salama kao što su Metropoliten, Palata Šajo, Karnegi hol, Rojal festival hol, Opera u Kelnu, Teatar Feniče, Baljšoj teatar, Opera u Amsterdamu, E hol, Kembridž teatar, Grand kazino u Ženevi...
Ansambl je nosilac najviših domaćih i inostranih priznanja. Povodom 55 godina uspešnog rada na negovanju, predstavljanju i širenju narodnog stvaralaštva i kulturnog blaga u zemlji i inostranstvu, 2003.godine Ansambl “Kolo” je odlikovan Ordenom Vuka Karadžića Prvog stepena.
M.B.