Vesti

SVEČANI KONCERT POVODOM 65. GODINA RADA NACIONALNOG ANSAMBLA "KOLO", 15.05.

13 maj 2013

Svečani koncert povodom 65. godina rada Nacionalnog ansambla "Kolo" biće održan u sredu 15. maja (20,00) na Velikoj sceni.

Idejno polazište za nastajanje muzičko-scenskog dela pod nazivom "Kolo ljubavi", bili su, prema rečima autorke programa mr Ivone Eklemović, "muzičko i pevačko bogatstvo izvučeno iz nematerijelne kulture našeg naroda"
- Sve životne radosti predstavljene su kroz igru, pesmu i muziku ansambla "Kolo". Programom su obuhvaćene igre i različiti žanrovi vokalno instrumentalne muzike kao i dramski sadržaji, koje izvode solisti, duet, kvartet, ženski i muški hor, narodni orkestar, svirači na tradicionalnim instrumentima, tamburaški orkestar i dramski umetnici Lepomir Ivković, Andrija Kuzmanović i Anka Gaćeša - kaže Ivona Eklemović koja je motiv za "Kolo ljubavi" pronašla u ljubavi prema porodici, životu, otadžbini i prirodi.
Ansambl "Kolo" osnovala je vlada NR Srbije 15. maja 1948. godine, sa ciljem da se profesionalnim i studioznim radom neguju, koreografski  uobličavaju i umetnički obrađuju narodne igre, čuvajući njihov koren, stil i osnovni karakter. "Kolo" je takvim pristupom u radu, potvrdilo da je čuvar i ambasador naše tradicionalne umetnosti.
Od svog osnivanja pa do danas, "Kolo" je za 65 godina rada izgradilo izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu. Ansambl je gostovao na svim kontinentima, nastupajući u najprestižnijim koncertnim dvoranama.
M.B.