Vesti

Svečani koncert „Marija Kalas Gala“ povodom stogodišnjice rođenja operske dive

1 decembar 2023

Stogodišnjicu rođenja operske dive Marije Kalas, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu obeležiće u subotu 2. decembra (19:30) svečanim koncertom „Marija Kalas Gala“, koji će biti održan na Velikoj sceni.

U čast  ove umetnice koja i danas, širom planete, uživa ogromnu naklonost i poštovanje ljubitelja opere, najznačajnije svetske operske kuće obeležavaju taj datum posebno osmišljenim programom, kojim se pridružuje i Opera Narodnog pozorišta u Beogradu. 

„Koncertom povodom stogodišnjice rođenja Marije Kalas, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu odaje počast sopranu koji po mnogima još uvek nosi titulu Primadone asolute. Umetnici koja je u mnogo čemu bila revolucionarna i kao takva ostavila neizbrisiv trag u operskoj umetnosti. Oživljavanje belkanto repertoara koji je bio pomalo zaboravljen, uvođenje dramskog teatra u operu u smislu podjednakog tretiranja scenskog izraza i notnog teksta, repertoara koji je obuhvatao sve sopranske uloge po čemu je bila jedinstvena, kao i izuzetno prepoznatljiva boja glasa i neverovatna harizma, sve su zasluge koje joj se pripisuju. Takođe, prva je operska pevačica čiji život su pratili mediji koji nisu usko vezani za klasičnu muziku, te je kao takva do danas, i nakon sto godina od svog rođenja, ostala prisutna u savremenom svetu. Program koncerta sam koncipirao sa idejom da se svi soprani ansambla Opere Narodnog pozorišta u najlepšem svetlu predstave sa arijama koje je pevala Marija Kalas i na taj način odaju zahvalnost ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu za sve što nam je ostavila i što je čini besmrtnom", kaže umetnički direktor Opere Nikola Mijailović.

U programu će učestvovati Jasmina Trumbetaš Petrović, Vesna Đurković, Ivanka Raković Krstonošić, Aleksandra Stamenković, Nevena Bridžen, Sofija Pižurica, Ana Rupčić, Sonja Šarić, Sanja Kerkez i Snežana Savičić Sekulić. 

Koncertom će dirigovati Zorica Mitev Vojnović, Đorđe Pavlović, Đorđe Stanković i Stefan Zekić, uz učešće Hora i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reditelj je Mario Pavle del Monako, a koncertmajstor Vesna Janssens.