Vesti

KONCERT „PROFESORKI OD SRCA“, POVODOM 60 GODINA UMETNIČKOG I 40 GODINA PEDAGOŠKOG RADA RADMILE BAKOČEVIĆ, 1. MARTA NA VELIKOJ SCENI

24 februar 2016

Koncert pod nazivom „Profesorki od srca“, povodom 60 godina umetničkog i 40 godina pedagoškog rada Radmile Bakočević, biće održan u utorak 1. marta (20,00) na Velikoj sceni.
Pod dirigentskom upravom Dejana Savića, nastupiće njeni nekadašnji studenti -  Suzana Šuvaković Savić, Nataša Jović Trivić, Jasmina Trumbetaš Petrović,  Aleksandra Angelov, Dejan Maksimović, Ljubica Vraneš, Nikola Mikić, Marina Trajković, Amir Saračević, Evgenija Jeremić, Marko Kalajanović, Violeta Radaković i Dragutin Matić.
Na programu će biti arije iz opera „Safo“, „Faust“, „Rusalka“, „Evgenije Onjegin“, „Travijata“, „Karmen“, „Samson i Dalila“, „Andre Šenije“, „Adrijana Lekuvrer“, „Seviljski berberin“, „Boemi“, „Ernani“ i duet Don Karlosa i Poze iz opere „Don Karlos“.
Reditelj koncerta je Ana Grigorović.
Ulaznice po cenama od 300, 400, 600, 800 i 1000 dinara mogu da se nabave na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu.
Tokom veoma bogate karijere, (43 sezone pevala je u Narodnom pozorištu), Radmila Bakočević je svojim raskošnim glasom oplemenila gotovo sve što je bilo napisano za lirsko-dramski fah: od Verdija, preko Pučinija, do Belinijeve “Norme”, koju je pevala više (preko 500 puta) i od same Marije Kalas.
Takođe, ona je jedna od umetnica sa najviše otpevanih predstava u 20. veku pored Fjorence Kosoto, Pjera Kapučilija i Plasida Dominga.
Ravnopravno sa operskom karijerom negovala je i koncertno pevanje. Sa izrazitim smislom za izvođenje oratorijumskih dela, nemačkog, francuskog i ruskog lida i pesama jugoslovenskih kompozitora, nastupala je na koncertnim podijumima u Beču, Berlinu, Drezdenu, Parizu, Rimu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani...
Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja, kao što su Oktobarska nagrada Grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada (1970), Nagrada AVNOJ-a (1979), Vukova nagrada (1991), Nagrada “Targo d’oro” za kreaciju Norme koja je u sezoni 1972/73. godine proglašena najboljim operskim ostvarenjem u Italiji, Nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za životno delo (2011)...
U Muzeju Narodnog pozorišta, do polovine marta, može da se pogleda izložba „Radmila Bakočević - nezaboravna Norma“, autora Dragana Stevovića. (više o tome možete pročitati OVDE).
M.B.