Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održan koncert „Dostojanstvo flaute“, povodom 40 godina umetničkog rada Bratislava Đurića

9 mart 2019

Koncert „Dostojanstvo flaute“, povodom 40 godina umetničkog rada Bratislava Brace Đurića, dugogodišnjeg solo flautiste Orkestra Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, održan je u subotu 9. marta na Sceni „Raša Plaović“. 

Na programu su bile kompozicije Johana Sebastijana Baha, Roberta Šumana i Sezara Franka. 

Uz slavljenika, kao gošće, nastupile su pijanistkinje Aleksandra Radosavljević i Katarina Hadži-Antić Tatić.

Na kraju koncerta, predsednik Međunarodne istraživačke akademije nauka i umetnosti (MIANU) prof.dr Vladica Ristić, uručio je gospodinu Đuriću, povodom značajnog jubileja, "Zlatnu plaketu" tog udruženja, osnovanog u cilju istraživanja u oblastima nauke, kulture i umetnosti.

Bratislav Đurić je umetnik koji je na muzičkoj sceni prisutan četiri decenije. Potekao je iz beogradske škole flaute Miodraga Azanjca.

Solista je orkestra Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu od 1979. godine. Tokom dugogodišnje umetničke karijere kao solista na 23 resitala izveo je više od 70 različitih dela kako stranih tako i domaćih autora.

Kao kamerni muzičar je na 66 celovečernjih koncerata izveo preko 120 dela (ne računajući koncerte sa Horom flauta), a kao solista sa orkestrom 7 različitih koncerata.

 Od ukupnog broja koncerata – 50, trajno je zapisano na audio, a 6 na video sistemima.

Njegovi nastupi su uvek ocenjivani, od strane stručne kritike i publike, kao veoma uspešni. Koncertnoj publici već godinama prezentuje veoma visok nivo izvođačkog umeća i upečatljivu samosvojnost umetničke ličnosti.

Interpretaciju Bratislava Đurića odlikuju snažna izvođačka intuicija i jedinstveni osećaj za bogatstvo flautskog zvuka. Takođe je i jedan od najaktivnijih i najcenjenijih saradnika eminentnih kamernih i simfonijskih orkestara.

Pored činjenice da je osnivač nekoliko kamernih ansambala (Musica Humana, Dua flauta, ansambla Musica Da Camera Nuova, kao i Kamernog orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu), Đurić je obnovio i rad ansambla Hor flauta SYRINX - 1999. godine.

Od 2013. godine radi kao profesor Prištinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, baveći se uspešno i pedagoškim radom, a njegovi studenti su dobitnici mnogobrojnih visokih  nagrada na takmičenjima.

Aleksandra Radosavljević je rođena u Sarajevu a zvanje magistra umetnosti stiče na FMU u Beogradu, u klasi prof. Mirjane Vukdragović. Učestvovala je kao solista i kao član različitih kamernih sastava na brojnim koncertima.

Pedagoškim radom se bavi od 1992. godine, a danas je profesor na Akademiji umetnosti Slobomir P. Univerziteta u Bijeljini. Studenti iz njene klase su dobitnici velikog broja nagrada.

Umetnički je direktor Slobomir International Music Competition. Godine 2009. imenovana je za dekana Akademije umetnosti Slobomir P. Univerziteta. Trenutno je na doktorskim studijama na FMU u Beogradu.

Katarina Hadži-Antić Tatić rođena je u Beogradu. Završila je studije klavira u klasi prof. Jasmine Gavrilović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Kao kamerni muzičar nastupala je u zemlji i inostranstvu i ostvarila trajne snimke za radio i televiziju. Sarađivala je sa brojnim istaknutim domaćim i stranim umetnicima.

Pored klavirske saradnje sa instrumentalistima i pevačima, bavila se i pedagoškim radom, kao profesor klavira i kamerne muzike. Od 2000. godine angažovana je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente. 
M.B.