Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽAN KONCERT „PROFESORKI OD SRCA“, POVODOM ŠEST DECENIJA UMETNIČKOG I 40 GODINA PEDAGOŠKOG RADA RADMILE BAKOČEVIĆ

1 mart 2016

Koncert „Profesorki od srca“, povodom šest decenija umetničkog i 40 godina pedagoškog rada primadone Radmile Bakočević, održan je u utorak 1. marta na Velikoj sceni.
Uoči početka ovog veličanstvenog događaja, emitovan je insert iz Verdijevog „Magbeta“ u kojem je slavna umetnica, 1988. godine u Varšavi, na maestralan način otpevala ariju Ledi Magbet.
Nakon toga, izašla je na scenu, a svi prisutni, u prepunoj sali, ustali su na noge i pozdravili je dugotrajnim i burnim aplauzom.
Pod dirigentskom upravom Dejana Savića, uz učešće Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, na koncertu su veoma uspešno nastupili nekadašnji studenti profesorke Bakočević.
U prvom delu učestvovali su Ljubica Vraneš, Nikola Mikić, Marina Trajković, Amir Saračević, Evgenija Jeremić, Marko Kalajanović i Aleksandra Angelov.
Pre pauze, na scenu je ponovo izašla gospođa Bakočević i veoma ubedljivo izvela ariju Toske iz istoimenog remek-dela Đakoma Pučinija. Oduševljena publika, još jednom je pokazala naklonost prema našoj operskoj divi pozdraviviši je višeminutnim stajaćim ovacijama i uzvicima „bravo“.
Drugi deo koncerta, otvoren je insertom iz Belinijeve opere "Norma" u kojoj je priznata umetnica ponovo oduševila prisutne vrhunskim izvođenjem arije Norme.
U nastavku programa, nastupili su Saračević i Kalajanović (duet), Dejan Maksimović, Violeta Radaković, Dragutin Matić, Suzana Šuvaković Savić, Nataša Jović Trivić i Jasmina Trumbetaš Petrović.
Bis je bio rezervisan za gospođu Bakočević koja je, na opšte oduševljenje publike, izvela ariju Santuce iz „Kavalerije rustikane“ Pjetra Maskanjija. Na sceni se, potom, pojavila Jasmina Trumbetaš Petrović sa kojom je najpre otpevala po strofu iz arije Leonore, iz prvog čina “Trubadura“, a zatim su zajedno izvele stretu.
Na kraju programa, predsednik Kulturno prosvetne zajednice Srbije Živorad Žika Ajdačić uručio je gospođi Bakočević, u ime te zajednice, Specijalnu povelju za životno delo povodom pomenutog jubileja - šest decenija umetničkog i 40 godina pedagoškog rada.
Među prvima, čestitale su joj njene prijateljice i koleginice, takođe, velike srpske operske zvezde – Milka Stojanović i Breda Kalef.  
Na koncertu, u režiji Ane Grigorović, izvedene su i arije iz opera „Safo“, „Faust“, „Rusalka“, „Evgenije Onjegin“, „Travijata“, „Karmen“, „Samson i Dalila“, „Andre Šenije“, „Adrijana Lekuvrer“, „Seviljski berberin“, „Boemi“, „Ernani“, kao i duet Don Karlosa i Poze iz opere „Don Karlos“.
Scenografiju je osmislila Jasna Saramandić, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
Tokom veoma bogate karijere, (43 sezone pevala je u Narodnom pozorištu), Radmila Bakočević je svojim raskošnim glasom oplemenila gotovo sve što je bilo napisano za lirsko-dramski fah: od Verdija, preko Pučinija, do Belinijeve “Norme”, koju je pevala više (preko 500 puta) i od same Marije Kalas.
Takođe, ona je jedna od umetnica sa najviše otpevanih predstava u 20. veku pored Fjorence Kosoto, Pjera Kapučilija i Plasida Dominga.
Ravnopravno sa operskom karijerom negovala je i koncertno pevanje. Sa izrazitim smislom za izvođenje oratorijumskih dela, nemačkog, francuskog i ruskog lida i pesama jugoslovenskih kompozitora, nastupala je na koncertnim podijumima u Beču, Berlinu, Drezdenu, Parizu, Rimu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani...
Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja, kao što su Oktobarska nagrada Grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada (1970), Nagrada AVNOJ-a (1979), Vukova nagrada (1991), Nagrada “Targo d’oro” za kreaciju Norme koja je u sezoni 1972/73. godine proglašena najboljim operskim ostvarenjem u Italiji, Nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za životno delo (2011)...
U Muzeju Narodnog pozorišta, do polovine marta, može da se pogleda izložba „Radmila Bakočević - nezaboravna Norma“, autora Dragana Stevovića.
M.B.

Više fotografija sa koncerta možete pogledati OVDE