Vesti

Povodom 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu i 150 godina Bečke državne opere, na Sceni "Raša Plaović" održan direktan prenos najpoznatijeg dela Umberta Đordana "Andre Šenije"

24 maj 2019

Povodom 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu i 150 godina Bečke državne opere, 24. maja na Sceni „Raša Plaović“ organizovan je direktan prenos iz austrijske prestonice najpoznatijeg dela slavnog italijanskog kompozitora Umberta Đordana „Andre Šenije“. 

Na sceni te najvažnije operske ustanove u Beču i jedne od najpoznatijih operskih kuća na svetu, pod dirigentskom upravom meastra Marka Armilijata, u ovoj strastvenoj ljubavnoj priči o posvećenosti i žrtvi, smeštenoj u turbulentno vreme Francuske revolucije (1789–1799), glavne uloge pevale su internacionalne zvezde Ana Netrebko i Jusif Ejvazov.
  
Radnja ove opere u četiri čina, prema libretu Luiđija Ilike, bazirana je na istorijskim činjenicama. 

Naslovni junak Andre Šenije bio je istaknuti francuski pesnik-revolucionar koji je kasnije optužen za izdaju i pogubljen na giljotini 1790. godine.

Odrastao je okružen luksuzom, ali, istovremeno, i veoma nezadovoljan društvenim nejednakostima koje su ga okruživale. Zaljubljen je u Madalenu, lepu i mladu aristokratkinju. Međutim, u nju je, takođe, strastveno zaljubljen i Žerar, sluga njene porodice koji prezire privilegovanu višu klasu...

Prenos je realizovan u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu.
M.B.