Vesti

Na Savskoj promenadi održan spektakularni Gala koncert povodom sto godina od osnivanja ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

14 septembar 2019

Povodom sto godina od osnivanja ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, u subotu 14. septembra na Savskoj promenadi, šetalištu u okviru "Beograda na vodi", održan je spektakularni Gala koncert pod nazivom „Opera na vodi“.

U prelepom ambijentu pored Save, više od 1000 gledalaca uživalo je u popularnim arijama i horovima iz poznatih opera koje su najvećim delom zastupljene na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta – „Seviljski berberin“, „Karmen“, „Adrijana Lekuvrer“, „Nabuko“, „Don Karlos“...

U okviru programa, izvedena je i uvertira iz Štrausovog „Slepog miša“, čuveni Šostakovičev „Drugi valcer“ iz njegove „Svite za orkestar“ i Romansa Leonarda, španskog kompozitora Pabla Sorozabala.

Koncert je trijumfalno završen „Čočečkom igrom“ iz opere Petra Konjovića „Koštana“, prema istoimenoj dramskoj priči Borisava Stankovića.

Pod dirigentskim upravama Đorđa Pavlovića i Đorđa Stankovića, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, uz Orkestar i Hor, učestvovali su prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Vladimir Andrić, Nenad Jakovljević, Snežana Savičić Sekulić, Jelena Vlahović, Dušan Plazinić, Janko Sinadinović, Dejan Maksimović, Dragoljub Bajić, Sanja Kerkez i članica Hora Biljana Trmčić. 

Kao specijalni gost nastupila je mecosopran iz Nemačke Sanja Anastasia.

Ovaj prvorazredni kulturni događaj, kao poklon Beograđanima i svim posetiocima glavnog grada Srbije, koji su u direktnom prenosu na Drugom kanalu mogli da prate i gledaoci Radio televizije Srbije, predstavljao je i ove godine pravu promociju duha srpske prestonice kao kosmopolitskog grada sa bogatom umetničkom tradicijom.

Podsećanja radi, pre godinu dana, 22. septembra, na istoj lokaciji, održan je, takođe, spektakularan operski Gala koncert povodom 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.