Vesti

U KRALjEVU ODRŽAN GALA KONCERT SOLISTA I ORKESTRA OPERE NARODNOG POZORIŠTA

8 jun 2013

U okviru Festivala umetnosti „Maglič“, u subotu 8. juna na "Trgu srpskih ratnika" u Kraljevu održan je Gala koncert solista i Orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na prvom gostovanju Opere Narodnog pozorišta na otvorenom u tom gradu, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, nastupili su prvaci i solisti Jasmina Trumbetaš Petrović, Aleksandra Angelov, Dejan Maksimović, Miodrag D. Jovanović, Vladimir Andrić, Hon Li, Dragoljub Bajić, Aleksandar Stamatović, Ivanka Raković Krstonošić, Aleksandra Stamenković Garsija i gost Nikola Mijailović.
Oduševljena publika na prepunom Trgu uživala je u arijama i duetima iz popularnih opera "Aida", "Toska", "Trubadur", "Karmen", "Faust", "Andre Šenije", "Čarobna frula", „Lučija od Lamermura“...
Koncert je režirala Ivana Dragutinović Maričić.
Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo organizuje festival „Maglič“ sa ciljem da što široj publici približi vrhunsko stvaralaštvo iz različitih umetnosti.
Direktorka KC „Ribnica“ Aleksandra Kljajević izjavila je da je festival, koji traje  od 5. do 9. juna, izrastao iz „Dana umetničke muzike“ - manifestacije koja je prethodnih godina pokazala da elitna umetnost nije samo za zatvorene umetničke krugove.
- I „Maglič“ i još dva festivala koje smo pre tri godine pokrenuli, to su „JazzIbar“ i „Street Art“, organizujemo sa minimalnim sredstvima i ogromnim entuzijazmom. Naša želja nije da samo Kraljevčanima pružimo umetničke događaje, već i da kvalitetnim programima prizovemo goste iz okolnih gradova i doprinesemo razvoju kulturnog i manifestacionog turizma u Srbiji. Srećni smo što u tome imamo razumevanje i izuzetnu podršku upravnika Narodnog pozorišta gospodina Dejana Savića - kazala je Aleksandra Kljajević.
Savić je istakao da je još pre dve godine, u prvim kontaktima sa Kulturnim centrom u Kraljevu, video da tu postoji odličan tim koji je spreman da iznese velike projekte.
- Našli smo se oko zajedničkog stava da velike umetničke događaje treba priređivati i van Beograda, da Operu treba izvesti iz koncertnih dvorana i približiti što većem broju ljudi. Verujem da je veče operskih arija samo početak i da ćemo uskoro naći način da kompletnu opersku predstavu izvedemo i u Kraljevu, jer u ovom gradu postoje ljudi sa energijom za takve poduhvate - ocenio je Dejan Savić.
Na programu FU „Maglič“ su izložbe, promocije, muzičko-scenski „Vremeplov“ - pučke zabave na trgovima („Putujući ćututuk“), a veče posle koncerta Opere Narodnog pozorišta, nastupiće i kvartet orkestra „Gudači Svetog Đorđa“.
M.B.

Izveštaj RTS-a možete pročitati OVDE