Vesti

Na Velikoj sceni održan Gala koncert Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu

8 januar 2022

Gala koncert Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, kao svečani muzički uvod u Novu godinu, održan je 8. januara na Velikoj sceni, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Koncert je otvorio Hor Opere Narodnog pozorišta božićnim troparom "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš".

U okviru brižljivo odabranog programa, u režiji Ane Grigorović i scenografiji Miraša Vuksanovića, Orkestar je izveo najpoznatije valcere svetske muzičke baštine.

Koncert, za koji je vladalo veliko interesovanje beogradske publike, otvoren je uvertirom iz operete "Slepi miš" Johana Štrausa.

Izvedene su četiri kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog - "Valcer cveća" iz baleta "Krcko Oraščić", "Slovenski marš" i valcer i poloneza iz opere "Evgenije Onjegin".

Pored ovih numera, izvedeni su i "Glasovi proleća op.410" i valcer "Na lepom plavom Dunavu" Johana Štrausa Mlađeg, "Valcer br.2" Dmitrija Šostakoviča, valcer iz opere "Faust" Šarla Gunoa i svita "Maskarada op.48a" Arama Hačaturijana.

Prijatelj koncerta bio je gospodin Jugoslav D. Karić, sa željom da ovaj koncert postane tradicija našeg teatra i da na taj način Beograd potvrdi svoje mesto na mapi svetskih muzičkih metropola.

Prihod od prodatih karata biće namenjen organizaciji „Sigurna kuća“.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.