Vesti

ODRŽAN GALA KONCERT POVODOM USPOSTAVLjANjA 25 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I KOREJE

23 maj 2014

Povodom 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Koreje i Srbije, 22. i 23. maja na Velikoj sceni, Korejski nacionalni balet priredio je Gala koncert sa kojeg je sav prihod izdvojen u humanitarne svrhe za pomoć ugroženima od poplava.

Prve večeri su se pre početka programa auditorijumu obratili v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić i Njegova Ekselencija Ambasador Republike Koreje u Srbiji, Kim Kvang-Keun.

Vrlo smo zadovoljni što možemo da ugostimo Korejski nacionalni balet povodom 25-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Koreje i Srbije, i za nas je to veoma značajan datum. Narod Koreje je pokazao mnogo puta prijateljstvo i podršku narodu Srbije. Republika Koreja je jedan od najvećih donatora Narodnog pozorišta u Beogradu.
U danima koji su pred nama, narod Koreje, koji je i sam nedavno doživeo tešku tragediju, pomaže nam da se posle katastrofalnih poplava koje su uništile našu siromašnu zemlju, vratimo u normalan život. 
Na drugoj strani, umetnost, u ovom slučaju balet, pokazuje da ne postoje granice između ljudi – iako smo geografski veoma udaljeni od Koreje, mi smo bliski i razumemo se u teškoj situaciji. Vrlo smo ponosni i srećni što smo večeras domaćini Nacionalnom baletu Koreje i veoma smo zahvalni Njegovoj Eks
elenciji Ambasadoru i narodu Koreje koji nam pomažu u obnovi kuća uništenih u toku poplava. 
Takođe smo zahvalni što će prihod od obe večeri, kao i pojedinačni prilozi iz kutije koja se nalazi u Foajeu, biti donirani u ime naroda Republike Koreje i Narodnog pozorišta u Beogradu onima kojima je ona danas najpotrebnija – postradalima u ovim katastrofalnim poplavama. 
Još jednom, u ime srpskog naroda i Narodnog pozorišta u Beogradu, izražavam svoju veliku zahvalnost Ambasadi Republike Koreje u Beogradu, kao i svim umetnicima i saradnicima koji će večeras i sutra nastupiti na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pozdravljajući sve prisutne goste, među kojima i prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra inostranih poslova Vlade Srbije, Ivicu Dačića, Njegova Ekselencija Ambasador Republike Koreje Kim Kvang-Keun naglasio je značaj ovog jubileja. Prenosimo njegov govor u celosti: 

Prvi potpredsedniče Vlade, gospodine Dačiću, ekselencije, uvaženi gosti, dame i gospodo, Kao što znate mi organizujemo ovu gala premijeru renomiranog Korejskog nacionalnog baleta da bismo obeležili 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Koreje i Srbije. Sa zadovoljstvom konstatujemo da se bilateralni odnosi razvijajuna različitim poljima na obostranu korist. Siguran sam da će se prijateljski odnosi i saradnja nastaviti i ubuduće. Međutim, u ovom trenutku iskreno žalimo što je ova najgora moguća poplava pogodila Srbiju prošle nedelje. Duboko saosećamo sa porodicama žrtava i naša srca i naše molitve su sa svim stanovnicima Srbije. U tom pogledu, moja Vlada je odlučila da donira humanitarnu pomoć da bi pomogla pogođenim krajevima da se oporave od ove tragedije. Naša Ambasada će takođe doprineti donirajući sredstva namenjena za večerašnji prijem. Tako neće biti koktela posle koncerta. Molimo da imate razumevanja za tu odluku.
U isto vreme sve vas pozivam da date dobrovoljni prilog u toku pauze ili na kraju predstave. Kutija se nalazi u holu sa natpisom ’Za žrtve poplave’. Isto tako bih vas najljubaznije zamolio da preporučite svojim članovima porodice i prijateljima da kupe ulaznice za sutrašnji balet jer će sva sredstva ići u Fond za žrtve poplave.
Kao što znamo, tragedije se sve češće događaju zbog prirodnih katastrofa ili ljudskih grešaka. Međutim, istorija nam je pokazala da su ljudska bića stvorena da savladaju bol i tugu, reorganizuju svoje živote i vrate se u normalu. Nadam se da večerašnji balet može da nam podigne duh u ova teška vremena.
Zahvaljujem.

Prve večeri, u gledalištu su bile zvanice – gosti Ambasade Republike Koreje u Beogradu, a dan kasnije, Korejski nacionalni balet igrao je za beogradsku publiku.