Vesti

Na Velikoj sceni održana prva repriza opere "Andre Šenije" sa ravnopravnom podelom glavnih protagonista

25 jun 2018

Prva repriza opere Umberta Đordana "Andre Šenije" sa ravnopravnom podelom glavnih protagonista, izvedena je s velikim uspehom 25. juna na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića i u režiji gosta iz Italije Đandomenika Vakarija.

Naslovnu ulogu tumačio je tenor Janko Sinadinović, rolu plemkinje Madalene de Koanji pevala je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, a sluge Žerara – bariton Dragutin Matić.

U predstavi je prvi put učestvovala i mecosopran Tamara Nikezić (Kontesa de Koanji), a u ostalim ulogama, kao i na premijeri 23. juna, nastupili su Ljubica Vraneš (Bersi), Marko Pantelić (Flevil), Mihailo Šljivić (Matije), Siniša Radin (Abate/ Opat), Darko Đorđević (Enkroajabl), Vuk Matić (Ruše), Sveto Kastratović (Šmit), Nataša Rašić (Madlen), Miroslav Markovski (Fukije Tenvil) i Milan Mladenov (Dima/ Domoupravitelj).

U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i članovi Dečijeg hora „Horislavci“.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora i binske muzike Đorđe Stanković.

Scenografiju je uradio Kuzman Popov, a kostime Asja Stojmenova.

Radnja opere, prema libretu Luiđija Ilike, bazirana je na istorijskim činjenicama iz doba Francuske revolucije (1789–1799).
M.B.

Izveštaj sa prve reprize možete pročitati OVDE