Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ izvedena prva repriza „Iranske konferencije“

13 mart 2022

Prva repriza drame „Iranska konferencija" savremenog ruskog autora Ivana Viripajeva, u režiji Ivane Vujić, održana je 13. marta na Sceni „Raša Plaović“, a na tom izvođenju u ulozi iranske pesnikinje Širin Širazi, prvi put nastupila je Ivana Žigon.

Na taj način, prvakinja Drame posle pauze duže od decenije ponovo je zaigrala na matičnoj sceni. 

Poslednju premijeru u Narodnom pozorištu imala je 26. juna 2008. godine u Nušićevoj komediji „Dr“, u režiji Jagoša Markovića koji joj je poverio ulogu Klare. 

U roli Širin Širazi, koja snagom umetnosti odgovara na otvorena pitanja  koja nameće današnja civilizacija, Ivana Žigon nastupila je i pevala na persijskom jeziku.

Pomenutu ulogu, Ivana Žigon tumači u alternaciji sa Vjerom Mujović. 

Radnja komada odigrava se na naučnoj konferenciji posvećenoj kompleksnoj relaciji dveju kultura „Istoka“ i „Zapada“, i kako jedan od junaka u svom uvodnom izlaganju kaže: „sukoba Alaha i Koka-kole“.

U konferencijskoj sali Univerziteta u Kopenhagenu  za govornicom se smenjuju razni učesnici, članovi internacionalne kulturne elite.

Uprkos sterilnoj atmosferi naučnog skupa, ozbiljnosti i aktuelnosti teme, junaci komada neosetno, shodno svojim karakterima i motivima, napuštaju pripremljena izlaganja, prelaze granice kodifikovanih konvencija naučnog izlaganja, uranjaju u lične i privatne odnose, kako bi tako ogoljeni mogli da govore o najznačajnijem problemu koji oduvek stoji pred čovečanstvom, a to je čovekovo mesto u svetu i sam smisao života...

Uloge su ostvarili i Vanja Milačić (Filipa Rasmunsen), Zoran Ćosić (Danijel Kristensen), Gojko Baletić (Oliver Larsen), Bogdan Bogdanović (Magnus Tomsen), Maja Kundačina (Astrid Petersen), Radmila Živković (Ema Šmit Paulsen), Slobodan Beštić (Gustav Jensen), Bojana Bambić (Sestra Avgustina), Nebojša Kundačina (Paskual Andersen), Iva Milanović (Matilda Hansen, preko video poziva), Teodora Dragićević (Katrin Johansen, preko video poziva) i Dušan Spasić (Snimatelj).

Predstava se igra u prevodu Sanje Milić.

Rediteljka Vujić uradila je i idejno rešenje scenografije i izbor muzike, dramaturg je Ljubinka Stojanović, a u umetničkom timu su i Dušica Knežević (kostimograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Sonja Vukićević (scenski pokret), Svetlana Volic (video rad) i Jasna Saramandić (scenograf realizator).

Saradnici na predstavi su Nemanja Konstatinović, Olivera Živković (producenti), Saša Tanasković (inspicijent), Marija Nedeljkov (sufler) i Andrea Kargačin (asistent reditelja na praksi).

„Iranska konferencija“, koju je Viripajev napisao 2017. godine, dobila je Nagradu „Zlatna maska" za najbolji dramski tekst u Rusiji. 

Predstava je premijerno odigrana 9. marta što je ujedno i prvo izvođenje ove drame u Srbiji.