Vesti

BALET "SLIKA DORIJANA GREJA", SA DRUGOM PREMIJERNOM PODELOM, IZVEDEN NA VELIKOJ SCENI

7 maj 2015

Na Velikoj sceni, u četvrtak 7. maja, izveden je balet u dva čina "Slika Dorijana Greja" u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, u drugoj premijernoj podeli, sa Igorom Pastorom u naslovnoj ulozi.
Osim solista iz premijerne podele (Milan Rus kao Lord Henri i Tejlor Klou kao Bazil Holvord ), u podeli su bili i Tamara Ivanović (Sibil Vejn), Martin Hamer (Džejms Vejn), Milja Đurić (Elis Vandeler), Jasna Paunović (Ledi Agata), Ivana Savić Jaćić (Lulu), Dušanka Đorđević (Heti), Ada Raspor (Vojvotkinja od Monmuta), Bernardo Badano (Brat vojvotkinje od Monmuta), Hoze Iglesias (Džon, mornar), Sanja Tomić (Gospođa Vandeler), Igor Karakaš i Jurij Gregulj (Batleri)...
Autor libreta je Dušan Milosavljev, asistent koreografa bila je Maja Varićak Antić a izbor muzike uradila je muzikolog Aleksandra Paladin koja odabrala kompozicije Ralfa Von Vilijamsa, Majkla Tipita, Kšištofa Pendereckog i Đerđa Ligetija.
Scenograf je Boris Maksimović, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.
Premijera je održana 30. marta, a naslovnu ulogu igrao je Dejan Kolarov.
Predstava je inspirisana istoimenim romanom Oskara Vajlda iz 1891. godine u kojem ovaj slavni irski književnik kroz priču o Dorijanu, bez ustezanja kritikuje licemerje i nemoral u svom neposrednom okruženju, a Logunov je odabrao 12 ključnih scena koji je na najbolji način oslikavaju.
Kao i u romanu, Dorijan Grej današnjice je lep i mlad, ali je u potpunosti razoren iznutra.
U nerealnoj viziji sveta, u potrazi za večitom mladošću, a u mračnom okruženju, Dorijan, na koga izuzetno utiču okolnosti i društvo, postaje loš. On, jednostavno uživa u životu. Nema nikakve ciljeve, posebno ne plemenite. Kada njegovo stanje konačno postane skroz loše, Dorijan odlučuje da nestane sa ovog sveta...
M.B.