Vesti

KLASIČNI BALET BAJADERA PREMIJERNO IZVEDEN NA VELIKOJ SCENI

19 maj 2011

Klasični balet u tri čina “Bajadera” na muziku Ludviga Minkusa, po libretu Marijusa Petipa i u koreografskoj postavci Gabrijele Komleve, premijerno je izveden 19. maja na Velikoj sceni.

Premijera je, ujedno, bila i prvo izvođenje ovog klasičnog baletskog dela u celini, od osnivanja našeg Baleta. Naime, pre dve decenije, 1991. godine, pod naslovom "Snovi" igrana je scena iz “Bajadere”, u koreografskoj postavci Larise Šatilove. Balet "Bajadera" je delo koje na svom repertoaru neguje svaka respektabilna baletska kompanija u svetu tako da njegova postavka na sceni Naraodnog pozorišta, po prvi put u integralnoj verziji, predstavlja veliki i značajan poduhvat. Praizvođenje ovog baleta bilo je daleke 1877. godine u Marijinskom Teatru u Sankt Petersburgu. Čuveni koreograf Marius Petipa je gradio svoju koreografiju pod jakim uticajima romantizma, koristeći estetiku klasike.
To se posebno ogleda u tome što je svoju postavku zasnovao na klasičnoj indijskoj literaturi, odnosno radnju je smestio u potpuno egzotično okruženje što je jedna od karakteristika doba romantizma. Pretpostavka je da je inspiraciju za "Kraljevstvo Senki" (čuveni "beli" čin baleta "Bajadera") pronašao u ilustracijama francuskog umetnika Gustava Dorea koje je radio za Danteov "Raj". "Kraljevstvo Senki" je posebno značajno jer u njemu do izražaja dolazi klasična igračka tehnika, tako da predstavlja veliki izazov za igrače, a i smatra se pretečom "belih" činova "Labudovog jezera" i Fokinovih Silfida.
Raskošna orijentalna bajka o slobodnoj, lepoj devojci Nikiji, dvorskoj plesačici, bajaderi, koja svoju lepotu ne mora da sakriva pred pogledima muškaraca iz bogatih indijskih kasti, nesrećno zaljubljena u ratnika Solora, kome je namenjena Gamzati, kći moćnog radže, atraktivni ples, kostimi, moćna scenografija stilizovanih orjentalnih građevina i  izvanredno dobro izvedena muzika, oduševili su u prepunoj sali ljubitelje klasičnog baleta.
Komleva, nekadašnja primabalerina svetski priznatog Kirov baleta, a danas istaknuti balet majstor i baletski pedagog, okupila je celokupni ansambl Baleta na čelu sa istaknutim solistima koje je u ulozi Nikije predvodila prvakinja Baleta Narodnog pozorištu u Beogradu Mila Dragičević.
U podeli su bili i Jovica Begojev (Solor, ratnik kraljevske kaste), Tamara Ivanović (Gamzati, kći radže Dugmante), Denis Kasatkin (Veliki Braman, sveštenik), Miloš Kecman (Magdaveja, glavni fakir), Stevan Hadži – Slavković (Radža Dugmanta, vladar), Božin Pavlovski (Toloragva, Solorov prijatelj, ratnik), Tamara Antonijević (Aja, Gamzatina sluškinja), Igor Pastor (Zlatni bog)...
Orkestrom je dirigovao Đorđe Pavlović, scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime je kreirala Olga Mrđenović.
M.B.