Vesti

NA VELIKOJ SCENI PREMIJERNO IZVEDEN BALET "KRCKO ORAŠČIĆ"

18 mart 2014

Balet "Krcko Oraščić", na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, premijerno je izveden na Velikoj sceni u utorak 18. marta.
Osnovu baleta čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.
Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima, u međuvremenu je  adaptirao tu Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz fantastičnu muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.
Tako je bilo i na beogradskoj premijeri - posle dva sata veoma upečatljive i nadahnute igre, gledaoci u prepunoj sali nagradili su dugotrajnim i burnim aplauzima umetničku ekipu koju je u naslovnoj ulozi predvodio Jovica Begojev.
Uloga Maše bila je poverena Bojani Žegarac, dok je Gospodina Droselmajera igrao Dejan Kolarov.
U predstavi, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, učestvovao je i celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i članovi Dečijeg hora RTS-a u ulogama Anđela.
Scenografiju i kostime za ovaj baletski spektakl, koji je Kostjukov uradio u tri podele, kreirala je Angelina Atlagić.
Vraćanjem „Krcka Oraščića“ na repertoar, Nacionalni teatar se ponovo uvrstio u red velikih svetskih baletskih kuća čiji se repertoar ne može zamisliti bez tog bisera klasične baletske literature, praizvedenog u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892. godine.
Odlomci iz ovog baleta prvi put su odigrani u Narodnom pozorištu 22. januara 1923. godine. Na istoj sceni, celovečernja predstava "Krcko Oraščić" pod nazivom "Rskalo" (Ščelkunčik) prvi put je izvedena 24. aprila 1937. godine, u koreografiji Margarite Froman.
Naredne dve premijere, u koreografiji i režiji Žarka Prebila, održane su 19. januara 1977. godine i 11. juna 1983. godine.
M.B.

Više fotografija sa premijere možete pogledati OVDE