Vesti

BALET „SLIKA DORIJANA GREJA“ PREMIJERNO IZVEDEN NA VELIKOJ SCENI

30 mart 2015

Balet u dva čina „Slika Dorijana Greja“, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, premijerno je izveden 30. marta na Velikoj sceni.
Predstava je inspirisana istoimenim romanom Oskara Vajlda iz 1891. godine u kojem ovaj slavni irski književnik kroz priču o Dorijanu, bez ustezanja kritikuje licemerje i nemoral u svom neposrednom okruženju, a Logunov je odabrao 12 ključnih scena koji je na najbolji način oslikavaju.
Kao i u romanu, Dorijan Grej današnjice je lep i mlad, ali je u potpunosti razoren iznutra.
U nerealnoj viziji sveta, u potrazi za večitom mladošću, a u mračnom okruženju, Dorijan, na koga izuzetno utiču okolnosti i društvo, postaje loš. On, jednostavno uživa u životu. Nema nikakve ciljeve, posebno ne plemenite. Kada njegovo stanje konačno postane skroz loše, Dorijan odlučuje da nestane sa ovog sveta...
Ovaj balet je na najbolji način ponovo potvrdio da je Narodno pozorište velika, ozbiljna, klasična i tradicionalna Kuća sa savremenim tendencijama i sa onom vrstom moderne koja publici najviše prija.
Gledaoci u prepunoj sali, uživali su u ovom dvočasovnom neoklasičnom baletu, sa dramskom formom, a na kraju predstave nagradili su višeminutnim burnim aplauzom kompletnu umetničku ekipu koju je u naslovnoj ulozi predvodio Dejan Kolarov.
U podeli su bili i Milan Rus (Lord Henri), Tejlor Klou (Bazil Holvord), Bojana Žegarac Knežević (Sibil Vejn), Miloš Marijan (Džejms Vejn), Maja Varićak Antić (Elis Vandeler), Milica Jević Drndarević (Lulu)…
U predstavi je učestvovao celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Autor libreta je Dušan Milosavljev, asistent koreografa bila je Maja Varićak Antić dok je izbor muzike uradila Aleksandra Paladin koja se odlučila za kompozicije Ralfa Von Vilijamsa, Majkla Tipita, Kšištofa Pendereckog i Đerđa Ligetija.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.
U drugoj podeli, naslovnu ulogu tumačiće Igor Pastor, a u ansamblu će, osim solista iz premijerne podele (Rus, Klou i Marijan), biti i Tamara Ivanović (Sibil Vejn), Milja Đurić (Elis Vandeler), Ivana Savić Jaćić (Lulu)…
M.B.

Više fotografija sa premijere možete pogledati OVDE