Vesti

PREMIJERA BALETA „SLIKA DORIJANA GREJA“, 30. MARTA NA VELIKOJ SCENI

9 mart 2015

Balet u dva čina „Slika Dorijana Greja“, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, biće premijerno izveden 30. marta na Velikoj sceni.
Predstava je inspirisana istoimenim romanom Oskara Vajlda iz 1891. godine u kojem ovaj slavni irski književnik kroz neverovatnu priču o Dorijanu, bez ustezanja kritikuje licemerje i nemoral u svom neposrednom okruženju.
Priča o Dorijanu Greju ima status klasika gotičke horor literature i predstavlja svojevrsnu kombinaciju dela zasnovanog na faustovskim motivima i jedinstvene metafore mita o Narcisu.
Pisac ne štedi svog junaka i čak naglašava užitak koji Dorijan nalazi u življenju dvostrukim životom anđela i demona.
U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Autor libreta je Dušan Milosavljev, a izbor muzike uradila je Aleksandra Paladin koja se odlučila za kompozicije Ralfa Von Vilijamsa, Majkla Tipita, Kšištofa Pendereckog i Đerđa Ligetija.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.
Asistent koreografa je Maja Varićak Antić.
M.B.

 

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE, ODRŽANE 26. MARTA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA
Balet "Slika Dorijana Greja", inspirisan istoimenim romanom Oskara Vajlda iz 1891. godine, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, biće premijerno izveden 30. marta na Velikoj sceni.
Slavni irski književnik kroz priču o Dorijanu, bez ustezanja kritikuje licemerje i nemoral u svom neposrednom okruženju, a za ovu baletsku predstavu odabrano je 12 ključnih scena koji je na najbolji način oslikavaju, rečeno je na konferenciji za novinare.
Pred članovima ansambla Baleta Narodnog pozorišta bio je težak zadatak, posebno pred Dejanom Kolarovim, koji tumači lik Dorijana Greja, u koji će od dva sata koliko traje ova dvočinka, na sceni biti 100 minuta.
U drugoj postavi lik Dorijana tumači Igor Pastor.
Koreograf Vladimir Logunov je imao zahtevan i izazovan zadatak. On je pohvalio odabir muzike, koji je napravila Aleksandra Paladin, ocenivši da dobro prati sled scena i čini se kao da je pisana za balet.
Logunov je ukazao da je priča o Dorijanu Greju i danas veoma aktuelna, navodeći da smo okruženi fotografijama lepih ljudi koji su truli iznutra.
Balet "Slika Dorijana Greja" je u sferi neoklasičnog baleta, sa dramskom formom.
Autor libreta je Dušan Milosavljev, a Aleksandra Paladin se odlučila za kompozicije Ralfa Von Vilijamsa, Majkla Tipita, Kšištofa Pendereckog i Djerdja Ligetija.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić je rekao da je to poslednja premijera koja je pretekla od prošle godine i sačuvana za ovu, ukazavši da su postojali načelni dogovori da pozorište učestvuje u Festivalu igre.
Šta se sa tim dogovorima dogodilo, kako kaže, nije mu poznato.
Prema njegovim rečima, Narodno pozorište je vrlo rado da da svoj doprinos tako značajnoj manifestaciji, koja se etablirala kao značajan baletski i plesni dogadjaj u Evropi u regionu.
Savić ističe da će balet "Slika Dorijana Greja" na najbolji način pomiriti ono što Narodno pozorište u biti i jeste - velika ozbiljna klasična i tradicionalna kuća sa savremenim tendencijama i sa onom vrstom moderne koja publici najviše prija.
I ranije baletske predstave na kojima je Narodno pozorište saradjivalo sa Vladimirom Logunovim imale su veliki uspeh, a baleti su i inače najposećeniji sa 97 odsto prodatih karata.
Popunjenost kada se na sceni izvode opere je izmedju 93 i 95 odsto, a za dramske predstave od 88 do 92 odsto, naveo je Savić, istakavši da će baletski umetnici u ovom komadu pokazati svu raskoš svog talenta.
To govori o opravdanosti investiranja u klasičan balet, koji se potom može nadogradjivati, dodao je Savić, ocenivši da je "Sika Dorijana Greja" ozbiljan adut ovog pozorišta na međunarodnom planu.
Lik Lorda Henrija tumači Milan Rus, Bazila Holvorda Tajlor Klou, a Sibil Vejn Bojana Žegarac, odnosno Tamara Ivanović u drugoj postavi. U ulozi krčmarice Lulu naći će se Milica Jević Drndarević/ Ivana Savić Jaćić, dok je rola Elis Vandeler poverena Maji Varićak Antić/ Milja Đurić. 
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Katarina Grčić Nikolić, asistent koreografa je Maja Varićak Antić.
Balet "Slika Dorijana Greja" pretpremijerno će biti izvedena 29. marta, a prva repriza zakazana je za 6. april.