Vesti

PREMIJERA JEDNOČINOG BALETA „SONGS“ 25. JANUARA NA VELIKOJ SCENI

28 decembar 2010

Jednočini balet „Songs“, u koreografiji Maura Bigonzetija, sa Ašhen Ataljanc u glavnoj ulozi, koja se ponovo vraća u Narodno pozorište, biće premijerno izveden u okviru predstave „Triple bill“ 25. januara na Velikoj sceni, najavljeno je na konferenciji za štampu u Ministarstvu kulture koje će i finansijski podržati taj projekat.

Ministar Nebojša Bradić obrazložio je da je ministarstvo donelo odluku o dodeli sredstava Narodnom pozorištu zbog toga što je u pitanju realizacija programa od posebnog značaja za razvoj i unapređenje kulture.
- Ašhen Ataljanc je veliko ime, ona nije samo zvezda beogradskog baleta, nego i šire i zbog toga smo veoma srećni što možemo da podržimo jedan ovako izuzetan projekat koji je ona osmislila zajedno sa svojim saradnikom i prijateljem Maurom Bigonzetijem, jednim od najznačajnijih svetskih koreografa – napomenuo je Bradić na konferenciji održanoj u utorak 28. decembra
On je podsetio i na njenu ljudsku veličinu kada je odlučila da tokom NATO agresije na Srbiju 1999. godine doputuje iz Berlina u Beograd i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta nastupi u baletu „Samson i Dalila“.
- To je bio čin posebne plemenitosti i profesionalne i ljudske požrtovanosti – ocenio je ministar kulture.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović kazao je da ga veoma raduje činjenica što se Ašhen ponovo vraća u svoju kuću u kojoj je, dok je bila njen član od 1989. do 1996. godine, „odigrala gotovo sve uloge iz klasičnog repertoara i dobila sva priznanja koja Nacionalni teatar može da dodeli“.
On joj je poželeo uspešan povratak i pozvao je da, kad odluči da završi karijeru, to učini upravo na Velikoj sceni Narodnog pozorišta na kojoj je i započela svoju blistavu baletsku karijeru.
Đurović se zahvalio Ministarstvu kulture i ministru Bradiću što su odlučili da finansijski podrže jedan ovako, kako je rekao, značajan kulturni događaj.
Ašhen je istakla da je veoma srećna i uzbuđena što će posle duže pauze ponovo nastupati u Narodnom pozorištu, kao i da se posebno raduje činjenici što predstavu sprema sa svojim omiljenim koreografom Bigonzetijem sa kojim je godinama uspešno sarađivala u slavnoj italijanskoj trupi „Aterbaleto“.
M.B.