Vesti

PREMIJERA BALETA „SONGS“ U OKVIRU PREDSTAVE „TRIPLE BILL” 25. JANUARA

21 januar 2011

Jednočini balet „Songs”, u koreografiji Maura Bigoncetija, na muziku Henrija Parsela sa Ašhen Ataljanc u glavnoj ulozi biće premijerno izveden u okviru predstave „Triple bill” 25. januara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, najavila je direktorka marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović.

Na konferenciji za novinare, održanoj u petak 21. januara u Muzeju Narodnog pozorišta, ona je kazala da će pored Ašhen koja se posle višegodišnje pauze vraća na scenu Narodnog pozorišta, nastupiti i solisti Milan Rus i Dejan Kolarov.
Lazić Mihajlović je napomenula da je reč o predstavi koja je zbog statusa događaja od posebnog značaja za razvoj i za unapređenje kulture, urađena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije
Pomoćnik direktora Baleta Miloš Dujaković rekao je da se ekskluzivnost ovog događaja, pored povratka Ašhen Ataljanc, ogleda i u činjenici da je Narodno pozorište dobilo prava da uvrsti u svoj repertoar Bigoncetijev balet „Songs” koji još uvek izvodi renomirana italijanska kompanija „Aterballetto”. Prema njegovim rečima, Balet Nacionalnog teatra je jedina kompanija u širem regionu koja danas, na veliko zadovoljstvo poštovalaca savremenog plesa, izvodi dela tri velika koreografa. U pitanju su, pored „Songsa“, baleti „Step Lightly” u koreografiji Pola Lajtfuta i “Šest plesova“ Jiržija Kilijana koji će biti odigrani iste večeri.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović istakao je da Kuća od ove predstave očekuje veliki uspeh i naglasio da mu je posebno drago što na konferenciji sedi između dve zvezde – aktuelnog direktora Baleta Konstantina Kostjukova i Ašhen Ataljanc koji su 1991. godine u Japanu osvojili nagradu za najbolji baletski par na svetu.
- Vreme prolazi, mi se menjamo, najbolji opstaju... Poželeo bih Ašhen dobrodošlicu u njeno Narodno pozorište i očekujem da će i sa ovom predstavom ponoviti briljantan uspeh kao i onda kada je prvi put stala na scenu svoje nekadašnje matične kuće - dodao je on.
Kostjukov je ocenio da je veoma značajno što je na repertoar Narodnog pozorišta uvrštena izuzetna predstava jednog tako značajnog koreografa kao što je Bigonceti.
On je naglasio da Milan Rus i Dejan Kolarov, zajedno sa Ašhen, „čine divan spoj igrača na našoj sceni“.   
Asistent koreografa Maša Dodel podsetila je da je „Songs“ prvi put postavljen pre 15. godina i ukazala da je on zbog „svoje lepote i aktuelnosti“ još uvek na redovnom repertoaru „Aterballetta”. Ona je napomenula i da je tokom proba sa našim umetnicima stekla „divno iskustvo“.
Ašhen je rekla da je „Songs“ i njoj, kao i Maši, najlepše delo koje je napravio Bigonceti i napomenula da je godinama želela da ga igra „zbog koreografije, muzike i cele atmosfere“.
Rus i Kolarov su dodali da im je saradnja sa Ašhen i Mašom predstavljala „veliko zadovoljstvo i čast“.
U senzualnoj i rafiniranoj igri troje igrača u baletu „Songs“, Bigonceti se okreće jednom od svojih omiljenih kompozitora Henriju Parselu, tako bliskom njegovom sopstvenom senzibilitetu. Parsel, jedinstveni genije i majstor izražavanja ljudskih strasti, savremenim jezikom i temama vanvremenskog karaktera komponuje „Pesme“, po kojima je nazvana i ova koreografija.
Do kraja sezone, predstava će biti na repertoaru 27. januara, 17. februara, 30. marta, 19. aprila i 14. juna.
M.B.