Vesti

BALET "NAPOLI" PREMIJERNO IZVEDEN U OKVIRU PREDSTAVE "TRIPLE BILL"

28 septembar 2012

Jednočini balet „Napoli“ Ogista Burnonvila premijerno je izveden 28. septembra na Velikoj sceni u okviru predstave "Triple Bill".

Ovaj polučasovni komad čuvenog danskog umetnika čine dva dela - Pas de six iz njegovog istoimenog celovečernjeg baleta i Pas de deux iz „Festivala cveća u Genzanu“.
Burnonvilovu koreografiju na muziku Edvarda Helsteda i Holgera Simona Paulija, na scenu je preneo direktor Baleta Brus Stajvel.
Ovo delo govori o sreći i nosi posebnu energiju koja je obeležila Burnonvilovu karijeru, a koju su, zajedno sa festivalskom atmosferom, na premijeri dočarali Ana Pavlović i Jovan Veselinović u glavnim ulogama, uz soliste Baleta Narodnog pozorišta Nelku Lazović, Adu Raspor, Jovanu Nestorovsku, Tamaru Silađi, Igora Pastora, Miloša Marijana, Miloša Kecmana i Čedomira Radonjića.
U glavnim ulogama će nastupati i Dalija Imanić, Bojana Žegarac i Jovica Begojev.
„Napoli“, koji u integralnoj verziji predstavlja srž Burnonvilove kreativnosti, praizveden je 1842. u Danskom kraljevskom baletu u Kopenhagenu.
Danski balet majstor i koreograf - Burnonvil (1805-1879), reformisao je mušku plesnu tehniku i osmislio jedinstveni stil igre u baletu poznat kao Burnonvilova škola.
U okviru predstave izvedeni su i baleti „Interval“ Zorana Markovića i Maše Kolar, kao i „Šest plesova“ u koreografiji Jiržija Kilijana.
M.B.