Vesti

BALET ZA DECU I ODRASLE "PETAR PAN" PREMIJERNO IZVEDEN NA VELIKOJ SCENI

10 novembar 2012

Balet za decu i odrasle u dva čina "Petar Pan", u koreografiji Brusa Stajvela, premijerno je izveden na Velikoj sceni u subotu, 10. novembra.

Predstava, u kojoj uz pomoć specijalnih efekata baletski igrači lete na sceni kao pravi junaci bajke, nastala je po motivima istoimene kultne knjige Džejmsa Metjua Barija.
Originalnu muziku za čuvenu priču o dečaku koji ne želi da odraste, uradio je američki  kompozitor Tomas E. Semanski, a u kostimima Olge Mrđenović i scenografiji Borisa Maksimovića uloge su ostvarili Jovan Veselinović (Petar Pan), Bojana Žegarac (Vendi), Silvija Džunja (Zvončica), Miloš Marijan (Džon), Miloš Kecman (Majkl), Jasna Paunović (Gospođa Darling), Goran Stanić (Gospodin Darling), Ines Ivković (Služavka), Nemanja Suvačarević (Nana), Milica Jević (Tigrica Lili), Nejtan Kotam (Kapetan Kuka), Željko Grozdanović (Krokodil)...
U predstavi učestvuju i učenici Baletske škole „Lujo Davičo” i Baletske škole Nacionalne fondacije za igru.
Balet "Petar Pan" koji je svetsku premijeru, takođe u Stajvelovoj koreografiji, imao pre deset godina u Las Vegasu, tehnički je veoma složen, zbog čega je za izvođenje u Narodnom pozorištu podršku dala ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Specijalni efekti postižu se uz pomoć sajli i osmoro saradnika koji iza scene pomažu igračima da lete.
Brojna publika često je soliste pozdravljala aplauzom na otvorenoj sceni, a na kraju predstave ispratila ih je višeminutnim ovacijama.
Prva repriza biće održana u nedelju 18. novembra u 18.00 sati i namenjena je najmlađoj publici.
Inače, ovo je druga postavka baleta "Petar Pan" u Narodnom pozorištu. Na Sceni Zemun, predstava je premijerno izvedena 24. decembra 1969. u koreografiji Vere Kostić, na muziku i po libretu Bruna Bjelinskog, pod dirigentskom upravom Borislava Pašćana i u scenografiji i kostimima Dušana Ristića.
M.B.
Tekst sa konferencije za novinare možete pročitati OVDE

Izveštaji posle premijere:

Tanjug

RTS

Večernje novosti