Vesti

Na Velikoj sceni premijerno izveden balet „Evgenije Onjegin“ u koreografiji i režiji Lidije Pilipenko

23 decembar 2017

Balet „Evgenije Onjegin“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Lidije Pilipenko, pod dirigenstkom upravom Đorđa Pavlovića, premijerno je izveden 23. decembra na Velikoj sceni.

Oduševljena publika, u prepunoj sali, uživala je u ovom dvočasovnom spektaklu, inspirisanom istoimenim biserom ruske književnosti, satiričnim remek-delom ranog 19. veka, slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Za taj celovečernji balet u dva čina, prvi put izveden na nekoj srpskoj sceni, naša čuvena primabalerina i koreografkinja Pilipenko napisala je i libreto, a sa maestrom Pavlovićem uradila je i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog, najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma.

Čuveni roman, čiji su glavni junaci mladi aristokrata Onjegin, strastveni mladi pesnik Lenski, šarmantna i simpatična Olga i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama… dočaran je pokretom na nov, jedinstven način, adekvatnim koreografskim izrazom (asistent  Duška Dragičević) ove naše vrhunske umetnice koja je na kraju predstave nagrađena više nego zasluženim frenetičnim aplauzom.

Gospođa Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.

Izvanredni kostimi Katarine Grčić Nikolić, svedeni, veoma funkcionalni, dekor Borisa Maksimovića, sjajni solisti i članovi ansambla, koji su svakim atomom snage dali sve od sebe da odgovore zahtevima koreografa, kao i odličan orkestar sa kojim se nisu „razilazili“, plenili su sve vreme pažnju gledalaca, koji zaista nisu štedeli dlanove da ih, sve zajedno, pozdrave burnim ovacijama.

U glavnim ulogama nastupili su Jovan Veselinović (Evgenije Onjegin), Bojana Žegarac Knežević (Tatjana), Igor Pastor (Lenski), Teodora Spasić (Olga), Milan Rus (Knez Gremin) i Miloš Živanović (Sluga).

U predstavi je učestvovao celokupni baletski ansambl i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska.

Prva repriza biće održana 16, a druga 29. januara.
M.B.