Vesti

Tatjana Tatić prvi put nastupila u ulozi Tatjane u baletu „Evgenije Onjegin“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Lidije Pilipenko

28 maj 2021

Solistkinja Baleta Narodnog pozorišta Tatjana Tatić nastupila je 27. maja prvi put u ulozi Tatjane u predstavi „Evgenije Onjegin“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Lidije Pilipenko.

Na kraju predstave, izvedene na Velikoj sceni, publika je snažnim aplauzom i uzvicima „bravo" nagradila kompletan ansambl Baleta koji su u glavnim ulogama, osim Tatjane Tatić, predvodili Jovan Veselinović (Onjegin), Ada Raspor (Olga) i Nikola Bjanko (Lenski).

Ovaj balet, inspirisanom istoimenim biserom ruske književnosti, satiričnim remek-delom ranog 19. veka, slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina, premijerno je odigran 23. decembra 2017. godine.

Za taj celovečernji balet u dva čina, prvi put izveden na nekoj srpskoj sceni, naša čuvena primabalerina i koreografkinja Pilipenko napisala je i libreto, a sa dirigentom Đorđem Pavlovićem uradila je i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog, najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma.

Čuveni roman, čiji su glavni junaci mladi aristokrata Onjegin, strastveni mladi pesnik Lenski, šarmantna i simpatična Olga i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama… dočaran je pokretom na nov, jedinstven način, adekvatnim koreografskim izrazom.

Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.