Vesti

TAMARA IVANOVIĆ PRVI PUT NASTUPILA KAO KITRI U BALETU "DON KIHOT"

25 jun 2013

U baletu Ludviga Minkusa "Don Kihot", koji je bio na repertoaru Velike scene u utorak 25. juna, premijerno u ulozi Kitri nastupila je Tamara Ivanović.

U podeli su bili i Jovica Begojev (Bazil), Božin Pavlovski (Don Kihot), Miloš Kecman (Sančo Pansa), Miloš Marjan (Espada), Milica Jević (Mercedes), Denis Kasatkin (Gamaš), Goran Stanić (Lorenco), Ada Raspor i Jovana Nestorovska (Drugarice)...
Balet po romanu Migela Servantesa na muziku Minkusa u Narodnom pozorištu premijerno je izveden 15. novembra 2007. godine u koreografiji proslavljenog ruskog baletskog umetnika, vrhunskog svetskog igrača Vladimira Vasiljeva koji je 1962. godine debitovao u ovom baletu kao član Boljšoj teatra, a potom ostvario internacionalnu karijeru.
Balet "Don Kihot", koji važi za "najruskiji" balet, svetsku premijeru je imao u Moskvi 1869. godine u Boljšoj teatru.
Francuski koreograf Marijus Petipa sačinio je libreto po Servantesovom romanu i postavio balet u Rusiji.
Mnogo godina kasnije, 1924. trupa slavne ruske balerine Ane Pavlove prvi put je ovaj balet predstavio u inostranstvu, u Londonu.
Na sceni Narodnog pozorišta "Don Kihot", koji je postao kriterijum za kvalitet, prvi put je odigran 1931. godine. Sledeće verzije su izvedene 1973. i 1988. godine.
M.B.

Biografiju Tamare Ivanović možete pogledati OVDE