Vesti

TAMARA NIKEZIĆ PREMIJERNO NASTUPILA KAO MAMA LUČIJA U "KAVALERIJI RUSTIKANI"

16 april 2014

Solistkinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Tamara Nikezić premijerno je nastupila 16. aprila kao Mama Lučija u jednočinoj operi Pjetra Maskanjija "Kavalerija Rustikana" koja je posle pauze od godinu i po dana ponovo izvedena zajedno sa „Pajacima“ Ruđera Leonkavala.
Ulogu Santuce, za koju je dobila godišnju nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije, za najuspešnije muzičko - izvođačko ostvarenje, tumačila je primadona Jadranka Jovanović.
U podeli su bili i Aleksandar Dojković (Turidu), Aleksandar Stamatović (Alfio) i Ljubica Vraneš (Lola).
Orkestrom i Horom Opere dirigovala je Zorica Mitev Vojnović.
Predstava, za koju su libreto prema Vergiju napisali Tađoni-Toceti i Menaski, premijerno je izvedena 21. januara 2006. godine na Velikoj sceni, a režiju Ivana Stefanutija preneo je Mateo Maconi.
Ova opere praizvedena 1895. godine, a čija se radnja odvija u selu na Siciliji, krajem 19. veka, donela je „pravu” i ”uverljivu“ -  istinitu priču iz naroda, o sicilijanskim seljacima i tako utrla put novom pravcu u operskom stvaralaštvu pod nazivom verizam.
Iste večeri, publika je mogla da pogleda i Leonkavalove  "Pajace" koji se veoma često izvode sa "Kavalerijom Rustikanom" , a te dve opere poslednji put zajedno su bile na repertoaru 26. decembra 2012. godine.
U prologu „Pajaca“, dat je pravi manifest verizma, a radnja je inspirisana istinitom pričom, čiji je svedok kompozitor bio još kao dete.
Pod dirigentskom upravom Dejana Savića nastupili su Dušan Plazinić (Kanio), Sofija Pižurica (Neda), Miodrag D. Jovanović (Tonio), Vladimir Andrić (Silvio), Darko Đorđević (Pepe), Gavrilo Rabrenović i Ranko Jović (Seljaci).
Opera u dva čina s prologom „Pajaci“, premijerno je izvedena 14. marta 2007. godine na Velikoj sceni u režiji gosta iz Bugarske Plamena Kartalova.
M.B.