Vesti

Sanja Anastasia, kao nova članica Opere Narodnog pozorišta premijerno nastupila u operi Trubadur

1 februar 2023

Nova članica ansambla Opere Narodnog pozorišta, mecosopran Sanja Anastasia premijerno je nastupila pred beogradskom publikom kao Acučena u Verdijevoj operi „Trubadur“, izvedenoj 29. januara na Velikoj sceni.

Bio je to, ujedno, i prvi nastup ove priznate umetnice sa veoma uspešnom internacionalnom karijerom, otkako je krajem decembra 2022. godine primljena u stalni angažman u statusu prvakinje. 

Na kraju predstave, oduševljeni gledaoci u prepunoj sali, ispratili su je višeminutnim burnim aplauzom za veoma uspešno tumačenje Acučene, jedne od najtežih i najzahtevnijih uloga mecosopranskog repertoara. 

„Anganžman u Narodnom pozorištu, u mojoj zemlji, odakle sam potekla, prihvatila sam sa velikim zadovoljstvom, na predlog upravnika Kuće Svetislava Goncića i direktora Opere Nikole Mijailovića”, kaže jedna od naših najuspešnijih dramskih mecosoprana na svetu, Sanja Anastasia koja je  studirala i magistrirala na Univerzitetu za muziku u Beču nakon čega je izgradila karijeru kao slobodni umetnik  nastupajući u skoro svim zemljama Evrope, Americi, Japanu, Južnoj Africi, Kini i Južnoj Koreji. 

„Od 2005. godine do sada, otpevala sam sve glavne mecosopranske uloge - više od dvesta Amneris u Aidi, oko 160 Karmen, isto toliko Ulrike u Balu pod maskama i Fenene u Nabuku. Potom, tu su nebrojene predstave Adrijane Lekuvrer, Trubadura, Kavalerije rustikane, Salome... I, evo, sada, ukazala se mogućnost i potreba da se priključim ansamblu Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Srećna sam što svoje stečeno iskustvo iz inostranstva mogu da prenesem ovde, u svojoj zemlji, i da svojim nastupima doprinesem podizanju kvaliteta operskih predstava i ugledu Narodnog pozorišta, kako u zemlji tako i u svetu“. 

Sanja Anastasia od 2013. godine, u okviru prestižnog Festivala „Arena di Verona” u Italiji, redovno je nastupala u tom čuvenom rimskom amfiteatru, najvećoj svetskoj operskoj sceni i otvorenom teatru na svetu pevajući, sa velikim umetnicima današnjice, glavne mecosopranske uloge u raznim produkcijama „Nabuka”, „Travijate“, „Romea i Julije“, „Aide“, „Karmen”, „Bala pod maskama”...

Tokom dosadašnje karijere osvojila je brojne, značajne nagrade. 

Galerija