Vesti

SOFIJA PIŽURICA NASTUPILA PRVI PUT U ULOZI ROZINE U OPERI "SEVILjSKI BERBERIN"

24 oktobar 2012

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Sofija Pižurica nastupila je u sredu, 24. oktobra na Velikoj sceni prvi put u ulozi Rozine u operi Đoakina Rosinija "Seviljski berberin".

Pored soprana Pižurice solisti u predstavi bili su Vladimir Andrić (Figro), Darko Đorđević (Almaviva), Nebojša Babić (Don Bartolo), Dragoljub Bajić (Don Bazilio) i Svetlana Nestorov (Berta). Orkestrom Narodnog pozorišta dirigovala je Ana Zorana Brajović.
Režiju Borislava Popovića obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Pižurica je u rodnom Beogradu završila osnovne i postdiplomske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Biserke Cvejić sa prosečnom ocenom deset, proglašena je za studenta generacije i najboljeg studenta beogradskog univerziteta. Usavršavala se u Badenu (Austrija) i Bajrojtu (Nemačka), tri godine je bila stipendista Bečkog CEE Musiktheater koji pomaže usavršavanje najperspektivnijih mladih umetnika centralne i istočne Evrope. Na svojoj matičnoj sceni u Narodnom pozorištu debitovala je kao student, 2001. godine, ulogom Mizete u Pučinjevoj operi "Boemi", a nakon jedne decenije posvećenog pevanja, na njenom repertoaru su brojne uloge. Za ulogu Oskara u Verdijevom "Balu pod maskama", 2005. godine dobila je godišnju nagradu Narodnog pozorišta a 2009.godine Pohvalu Narodnog pozorišta za ulogu Norine u novoj produkciji opere "Don Paskvale". Pored Narodnog pozorišta Pižurica je pevala u Austriji, Norveškoj, Rumuniji, Bugarskoj, Portugalu, Grčkoj i Nemačkoj. Sa dirigentom Bojanom Suđićem nastupila je na koncertnim izvođenjima Karmine Burane, prvo u Centru Sava, a potom i na spektakularnom koncertu na Kalemegdanskoj tvrđavi pred 8 000 ljudi.
M.B.