Vesti

Prvakinja Opere Jadranka Jovanović premijerno nastupila kao Orfej u „Orfeju i Euridici“, Dijana Cvetković dirigovala prvi put

8 decembar 2021

U operi Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, koja je izvedena 8. decembra na Velikoj sceni, prvi put u ulozi Orfeja nastupila je prvakinja Opere, mecosopran Jadranka Jovanović.

Reč je o najnovijoj operskoj produkciji naše kuće, čija je premijera održana 23. juna ove godine, a kojom je prvi put dirigovala Dijana Cvetković. 

U ulozi Euridike nastupila je Nevena Bridžen, a Amora je tumačila Sofija Pižurica.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridici, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav.

U postavci Aleksandra Nikolića, Orfej, kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam…

U predstavi učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta.

Scenografiju je uradila Dunja Kostić, a kostime Katarina Grčić Nikolić. 

Ovo je tek druga postavka tog operskog remek-dela klasične lepote i odmerenosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Opera „Orfej i Euridika” prvi put premijerno je izvedena u nacionalnom teatru 12. decembra 1959. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji i koreografiji Ani Radošević, a u podeli su bile Biserka Cvejić (Orfej), Dobrila Bogošević (Euridika) i Sofija Janković (Amor).