Vesti

Primadona Jadranka Jovanović dobitnik Nagrade „Braća Karić“ u oblasti kulture i umetnosti

20 novembar 2017

Prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu mecosopran Jadranka Jovanović ovogodišnji je dobitnik Nagrade „Braća Karić“ za izuzetan doprinos kulturi i umetnosti.

Prestižno priznanje uručeno joj je na svečanosti održanoj u ponedeljak 20. novembra na Velikoj sceni Nacionalnog teatra, a kuriozitet je što je ove godine, prvi put, dodeljeno isključivo ženama – snažnim, harizmatičnim ličnostima, sa izraženim karakterom koje godinama hrabro zastupaju svoje stavove.

U obrazloženju žirija, između ostalog je navedeno da je ova višestruko nagrađivana umetnica „svojim anđeoskim glasom, školovanim u Srbiji, osvojila najveće svetske pozornice“.

„Jadranka Jovanović, rođena u Beogradu, na Fakultetu muzičke umetnosti stekla je dve univerzitetske diplome: na teoretskom odseku i na odseku za solo pevanje. Na odseku za solo pevanje je i magistrirala. Debitovala je u ulozi Rozine 1981. godine u "Seviljskom berberinu", Đoakina Rosinija u Narodnom pozorištu u Beogradu. Muzika je za nju nešto što uvek može istinski da je preporodi. Njena međunarodna karijera započela je u milanskoj "Skali" gde je pevala u operama "Karmen" i "Andre Senije". U istom teatru pevala je naslovnu ulogu u operi "Orfej", na prvom svetskom izvođenju ovog dela. Gostovala je na operskim scenama Italije, Španije, Francuske, Brazila, Meksika, Japana, Grčke, Portugala, Irske, Engleske, Kanade, Amerike… na više od 120 scena sveta – piše u obrazloženju i podseća da je pored brojnih glavnih uloga u Operi Narodnog pozorišta, Jadranka Jovanović bila počastvovana da peva jubilarno izvođenje „Karmen“, kojim je obeležena dvadesetogodišnjica od poslednje premijere istoimene opere.

„Pomerajući granice očekivanog unutar sopstvene profesije Jadranka Jovanović se oprobala i kao autor i jedini izvođač mnogih solističko - scenskih produkcija, od kojih je naročito bio zapažen scenski prikaz ciganskih pesama klasične muzike, pod nazivom "Ciganski Romansero". Povodom stogodišnjice Verdijeve smrti izvela je koncert pod nazivom "Verdijeve dive", a povodom dvestote godišnjice Puškina, oblikovala je čitav niz njegovih pesama, najvećih ruskih kompozitora. Za tu predstavu nazvanu "Puškinijana" dobila je specijalnu povelju Ruskog ministarstva kulture. Jadranka Jovanović je obogatila muzički repertoar Srbije tako što je prva izvela veliki broj do tada nepoznatih dela i muzičkih rariteta. Nastupala je sa Hoze Karerasom, Hoze Kurom, Peterom Dvorskim, Plasidom Domingom, uz dirigente Klaudija Abada, Rikarda Mutija, Ričarda Boninga. Ipak, ostala je "vezana za Srbiju", iako je još na početki karijere imala brojne ponude da ostane napolju.... Ostala je ovde, zato što je uvek bila i ostala svoja. Zato što je prava, izvorna diva, dominantna u svetskim okvirima, a ponosna na svoje poreklo. Zato joj i Karić fondacija dodeljuje Nagradu "Braća Karić" za izuzetna dostignuća u umetnosti”, navedeno je u obrazloženju ove nagrade koja je dodeljena jubilarni 20. put.

Osim Jadranke Jovanović, ovo internacionalno priznanje dobili su i predsednica gornjeg doma Parlamenta Ruske Federacije Valentina Ivanovna Matvijenko, (u oblasti jačanja mira, saradnje i prijateljstva među narodima), humanista Muniba Mazari (humanitarne aktivnosti), novinarka Ruža Ćirković (novinarstvo, publicistika i izdavaštvo) i reprezentativka Srbije u streljaštvu Jasna Šekarić (sport).

Nagrada „Braća Karić“ uspostavljena je kao plod vere u neiscrpnu pamet i vrednost, pre svega sopstvenog naroda, a namera joj je da bude podsticaj i motiv za sve one koji stvaraju.

Nagrada vrednuje najviša dostignuća stvaralaštva u oblastima kulture i umetnosti, naučnog i istraživačkog rada, novinarstva, publicistike i izdavaštva, ekonomije i privrede, te humanitarnih aktivnosti koje jačaju mir, saradnju i prijateljstvo među narodima.
M.B.