Vesti

Primadona Jadranka Jovanović član žirija Međunarodnog takmičenja operskih umetnika, uz svetsku zvezdu tenora Roberta Alanju

16 decembar 2020

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, mecosopran Jadranka Jovanović, još jednom se našla u samom vrhu operskih umetnika iz čitavog sveta, ovoga puta kao član žirija Međunarodnog takmičenja operskih pevača, u organizaciji italijanske škole pevanja Fiorenca Ćedolins 2021, (Fiorenza Cedolins), koje se ove godine drugi put održava virtuelno.

Članovi žirija predstavljaju skup evrpske elite posvećene klasičnoj muzici i operskom pevanju. Pored renomiranog soprana Fiorence Ćedolins kao predsednika žirija i srpske primadone Jadranke Jovanović, ostale članove čine najpoznatija imena iz sveta operske umetnosti: tenor Roberto Alanja (Roberto Alagna), sopran Ana Piroci (Anna Pirozzi), baritoni Karlos Alvarez (Carlos Alvarez) i Bruno de Šimone (Bruno de Simone), dirigent i umetnički direktor orkestra „Solisti Veneti” Đuliano Karela (Giuliano Carella), kao i umetnički direktori operskih kuća: Real iz Madrida, Sao Paolo iz Brazila, Kraljevske opere u Liježu, teatra Maestranca u Sevilji, Teatra u Velansiji, Teatra Zarzuele u Madridu, Opere Las Palmas, Radijskog nacionalnog orkestra iz Argentine, Festivala Doniceti u Bergamu, Fondacije Pergolezi, zatim, muzički kritičar iz časopisa „Koriere dela Sera” (Corriere della Sera), kao i drugi izuzetni umetnici.

 „Ovo je posebna čast i veliko priznanje za moj celokupni umetnički opus. Izuzetno sam ponosna što se među ovakvim članovima žirija, kroz moje ime, stavlja akcenat na naše Narodno pozorište, kao i na srpski Parlament čiji sam član” – izjavila je Jadranka Jovanović, koja je od ove sezone mentor Operskog studija „Borislav Popović” pri Narodnom pozorištu.

Žiri će ocenjivati mlade takmičare u kategorijama opere, operete, mjuzikla, zarzuele, lida i u kategoriji klasične savremene vokalne muzike.  

Osim novčane nagrade (ukupan fond iznosi 11.000 evra), najtalentovaniji mladi pevači biće nagrađeni posebnim nagradama u vidu stipendija, audicija i ugovora sa pozorištima i institucijama koji su prisutni u žiriju.