Vesti

Jadranka Jovanović učestvovala na pravoslavnom Novogodišnjem koncertu u čuvenom bečkom Muzikferajnu

17 januar 2019

Pravoslavni novogodišnji koncert, koji je okupio poznate muzičke umetnike iz Rusije i Srbije – Irkutski filharmonijski orkestar pod dirigentskom upravom Ilmara Lapinša, primadonu Jadranku Jovanović, ruskog operskog pevača Alekseja Tihomirova, srpsku čelistkinju Anu Topalović i poznate ruske trubače, kao soliste, Vladislava Lavrika i Aleksandra Sorvina, održan je 14. januara u zlatnoj sali čuvenog bečkog Muzikferajna.

Na sceni jedne od najprestižnijih svetskih dvorana, u kojoj se svake godine, 1. januara održava Novogodišnji koncert bečke Filharmonije,  izvođena su klasična, kao i dela savremenih kompozitora - Petra Iljiča Čajkovskog, Kamija Sen Sansa, Aleksandra Sedlara, Isidora Bajića, Stanislava Biničkog, Nikola Paganinija, Pavela Singera, Aleksandra Čajkovskog, Davorina Jenka i Stevana Hristića.

U izjavi za sajt Narodnog pozorišta gospođa Jovanović kaže da je veoma srećna i ponosna što je, u toj veličanstvenoj sali, imala priliku da predstavi srpske kompozitore kao što su Stanislav Binički, Davorin Jenko, Isidor Bajić i Davorin Jenko, koji je poreklom Slovenac, ali je ceo život proveo u Srbiji.

"Ovu godinu započela sam na najlepši mogući način. Tokom moje duge umetničke karijere, a najteže je trajati, osećam se posebno povlašćenom što mi se pored svetskih dvorana kao što su „Karnegi hol” u Njujorku, „Kenedi centar” u Vašingtonu, „Glen Guld” studio u Torontu, „Gulbenkijan” dvorana u Lisabonu, „Mocarteum” u Salcuburgu, „Mar-a- Lago” u Palm Biču, dogodio i nastup u čarobnom „Muzikferajnu” u Beču. Zahvalna sam maestru Lapinšu, sa kojim sam i ranije sarađivala, na pozivu", istakla je prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Zahtevna i probirljiva publika ispratila je umetnike na kraju ovog muzičkog spektakla višeminutnim ovacijama.
M.B.