Vesti

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta Sanja Kerkez nastupila u bašti Paviljona Srbije u okviru Svetske izložbe u Dubaiju

10 novembar 2021

U okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju, u bašti Paviljona Srbije pred publikom iz celog sveta, održan je umetnički program „Bespuća” u izvođenju kreativnih ambasadora Nacionalne platforme Srbije stvara - primadone Sanje Kerkez, proslavljenog soprana Narodnog pozorišta u Beogradu, koju je na harmonici pratio Luka Lopičić, član benda Maika, navodi se u saopštenju iz Nacionalne platforme Srbija stvara.

Umetnički program „Bespuća” je nastao na inicijativu Nacionalne platforme Srbija stvara, a u cilju promocije srpske solo pesme.

Na programu su bila dela čuvenih srpskih kompozitora Svetislava Božića, Josifa Marinkovića, Milana Prebande, Isidora Bajića, Koste Babića i Petra Konjovića, pisana za klavir i glas, ali ovaj put u aranžmanima za klasičnu harmoniku i glas, kao i čuvena arija Stanke iz opere na Uranku Stanislava Biničkog.

U saopštenju se navodi da je čuvena Violeta Valeri iz opere „Travijata”, Norma („Norma”), Dona Ana („Don Đovani“), Đilda („Rigoleto”), Aida („Aida”), Abigaila („Nabuko“), Rozina („Seviljski berberin”), Mimi („Boemi”), Lučija („Lučija od Lamermura”), Leonora („Trubadur”), Odabela („Atila“), Manon Lesko („Manon Lesko“)... - primadona i sopran Sanja Kerkez u Dubaiju predstavila lepotu srpskih kompozicija.

„Čast mi je bila da nastupam na Svetskoj izložbi i publici u Dubaiju predstavim srpsku solo pesmu, koja se obično izvodi uz klavir, na jedan drugačiji način - uz harmoniku. Publika nas je veoma lepo prihvatila, a pogotovo su bili iznenađeni operskim izvođenjem koje nisu očekivali na ovom mestu i u ovom ambijentu”, izjavila je Kerkez nakon nastupa.

Sanja Kerkez je završila muzičku akademiju u klasi profesorke Biserke Cvejić. Dobitnica je dve godišnje nagrade Narodnog pozorišta za umetničko ostvarenje, kao i Nagrade Narodnog pozorišta za najbolje individualno premijerno umetničko ostvarenje. Nastupala je u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Norveškoj, Japanu, Kini i Francuskoj.

Svetska izložba Ekspo 2020 Dubai, održava se od prvog oktobra 2021. do 31. marta 2022, a tema nastupa Republike Srbije je „Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Kroz atraktivan i originalan program nastupa Srbije, koji za šest meseci podrazumeva više od 150 različitih događaja, što na samom Paviljonu, što na nekim od Ekspo lokacija - naši vrhunski umetnici, izvođači, muzičari, kreativci imaće priliku da se predstave celom svetu i da, kao najbolji kreativni ambasadori, predstave Srbiju.

Galerija