Vesti

Mecosopran Sanja Anastasia iz Nemačke gostovala kao Amneris u Verdijevoj „Aidi“, naslovnu ulogu pevala Jasmina Trumbetaš Petrović

19 januar 2019

Mecosopran Sanja Anastasia iz Nemačke gostovala je 19. januara u ulozi Amneris, u Verdijevoj „Aidi“ koja je izvedena na Velikoj sceni, pod dirigentskom upravom Dejana Savića.

Naslovnu ulogu pevala je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, egipatski vojskovođa Radames bio je tenor Janko Sinadinović, rolu Aidinog oca, etiopskog kralja Amonasra tumačio je bariton Miodrag D. Jovanović, vrhovnog sveštenika Ramfisa dočarao je bas Nenad Jakovljević, a Kralja Egipta – bas Dragoljub Bajić.

U ovom muzičko-scenskom delu u kojem je data sinteza italijanske operske romantike i gde se čovečanska drama razvija na uzbudljivim sukobima ljudskih strasti i tragičnoj podvojenosti između ljubavi i patriotizma, uloge su ostvarili i Aleksandra Petrović (Sveštenica) i Mihailo Otašević (Glasnik).

U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković. 

Jedna od najpoznatijih svetskih opera, "Aida", premijerno je izvedena 10. aprila 2013. godine na Velikoj sceni pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda i u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.

Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
M.B.

Sanja Anastasia

Mecosopran, magistar je solo-pevanja na Univerzitetu za muziku i scensku umetnost u Beču, Austrija. Od 2005. godine radi kao slobodni umetnik i živi u Nemačkoj.

Osvojene brojne nagrade na takmičenjima za solo pevanje potvrdile su njen nesporni talenat i otvorile joj vrata brojnih operskih kuća u Evropi i svetu.

Od 2011 do 2013. godine Sanja Anastasia je bila član Državnog pozorišta u Majncu, Nemačka, a nastupala je u skoro svim zemljama Evrope, u Turskoj, Južnoj Koreji, Južnoj Africi i Japanu.

Od 2013. godine redovni je gost na festivalu Arena di Verona u Italiji gde se se predstavila u šest različitih produkcija – „Nabuko”, “Travijata“, „Romeo i Julija“, „Aida“, “Karmen” i “Bal pod maskama.

Njen izuzetno bogat operski i koncertni repertoar uključuje dela Verdija, Bizea, Maskanjija, Mocarta, Štrausa, zatim Šuberta, Šumana, Rahmanjinova, Prokofjeva, Betovena i drugih velikana opere i solo pesme.

Nastupala je sa vrhunskim pevačima današnjice poput Plasida Dominga, gostovala sa orkestrima kao Moskovska, Beogradska, Tokijska filharmonija, Filharmonija Fondacije Arena di Verona i drugi, operski podijum deli sa najpoznatijim kolegama, režiserima i dirigentima modernog operskog doba.

Nedavno je nastupila kao Karmen i Amneris u Bugarskoj, Italiji i Japanu, Acučena u Rumuniji. Sa kantatom Aleksandar Nevski ponovo je bila gost Filharmonijskog orkestra državnog pozorišta u Majncu, Nemačkoj. Sa velikim uspehom po drugi put gostovala je u Briselu Operom Varna ovoga puta u novoj produkciji opere Nabuko.