Vesti

Sopran Jelena Radovanović i mecosopran Aleksandra Angelov, prvi put nastupile u Verdijevoj „Aidi"

25 maj 2018

U operi Đuzepa Verdija „Aida“, koja je 26. maja izvedena na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović, solistkinja Opere Narodnog pozorišta, dramski sopran Jelena Radovanović prvi put je nastupila u naslovnoj, a prvakinja - mecosopran Aleksandra Angelov u ulozi Amneris.

U ovom muzičko-scenskom delu u kojem je data sinteza italijanske operske romantike i gde se čovečanska drama razvija na uzbudljivim sukobima ljudskih strasti i tragičnoj podvojenosti između ljubavi i patriotizma, uloge su ostvarili i Dušan Plazinić (Radames), Miodrag D. Jovanović (Amonasro), Ivan Tomašev (Ramfis), Sveto Kastratović (Kralj), Aleksandra Petrović (Sveštenica) i Danilo Stošić (Glasnik).

U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jedna od najpoznatijih svetskih opera, "Aida", premijerno je izvedena 10. aprila 2013. godine pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda i u režiji u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.

Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
M.B.