Vesti

Dirigent Dian Čobanov iz Bugarske i mladi srpski operski pevač Sava Vemić gostovali u Verdijevoj „Aidi“

26 jun 2019

Dirigent Dian Čobanov iz Bugarske i mladi srpski operski pevač koji već nekoliko godina gradi međunarodnu karijeru, bas Sava Vemić, u ulozi Ramfisa, gostovali su 26. juna u Verdijevoj „Aidi“.

Naslovnu rolu egipatske robinje i etiopske princeze pevala je sopran Sanja Kerkez, mecosopran Jelena Vlahović tumačila  je ulogu Amneris, Aidine suparnice koja se bori za ljubav Radamesa koga je dočarao tenor Dušan Plazinić.

Uloge su ostvarili i Mihailo Šljivić (Kralj), Vuk Zekić (Amonasro), Ivanka Raković Krstonošić (Sveštenica) i Mihailo Otašević (Glasnik).

U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Vesna Janssens, a šef Hora Đorđe Stanković.

Jedna od najpoznatijih svetskih opera, "Aida", premijerno je izvedena 10. aprila 2013. godine na Velikoj sceni pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda i u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.

Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.

Čobanov, dirigent mlađe generacije, osvojio je brojna priznanja i nagrade na međunarodnim dirigentskim takmičenjima.

Magistrirao je na Državnoj muzičkoj akademiji (Sofija) i na Univerzitetu za scenske umetnosti i muziku u Beču, Austrija.

Sarađivao je s brojnim evropskim orkestrima. 

Od sezone 2013/14 obavlja funkciju generalnog direktora Nacionalne opera u Plovdivu.
 
Posle studija Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, Vemić se usavršavao u Operskom studiju Metropoliten opere u Njujorku, gde je i započeo opersku karijeru.

Tokom školovanja u Beogradu radio je sa profesorima koji su afirmisani i kao operski pevači – Tanjom Obrenović i Nikolom Mijailovićem.

U sezoni 2016/17. debitovao je kao Veliki sveštenik u „Nabuku“ u Metropolitenu, pod vođstvom Džejmsa Livajna. 

Sa Bostonskim simfonijskim orkestrom mladih peva Grjemina („Evgenije Onjegin“), a nastupa i u Karnegi holu kao bas solo u Hajdnovoj misi „Lord Nelson“, u Nacionalnom teatru Gvatemale (Sparafučile u „Rigoletu“)…
M.B.