Vesti

Dirigent Jakopo Sipari di Peskaseroli i sopran Marija Papajoanu gostovali u Verdijevoj operi „Moć sudbine“

12 maj 2018

Maestro iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli i sopran Marija Papajoanu sa Kipra gostovali su 12. maja u Verdijevoj operi „Moć sudbine“.

U toj mračnoj avanturističkoj priči o strastima ljubavi, mržnje i osvete, o nemilosrdnom progonu, samoodricanju i na kraju o smrti i oprostu, Papajoanu je nastupila u glavnoj sopranskoj ulozi (Leonora).

U ovom remek-delu operske umetnosti prepunog zanosne melodike, ritmike, dramatike, prelepih verdijanskih arija i dueta, i, naravno, dramatskih zapleta, velike i veoma značajne role pevali su i Miodrag D. Jovanović (Don Karlos), Dušan Plazinić (Don Alvaro), Jadranka Jovanović (Preciozila), Nebojša Babić (Fra Melitone) i Ivan Tomašev (Gvardijan).

Uloge su ostvarili i Tatjana Mitić (Sobarica), Aleksandar Manevski (Markiz), Sveto Kastratović (Alkade), Darko Đorđević (Trabuko) i Miroslav Markovski (Hirurg).

U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Opera u četiri čina „Moć sudbine“, premijerno je izvedena 25. februara prošle godine, pod dirigentskom upravom Dejana Savića i u režiji gosta iz Italije Alberta Paloše.

Scenograf je Miraš Vuksanović, izbor i adaptaciju kostima uradila je Katarina Grčić Nikolić, koreograf je Dejan Kolarov, a majstor svetla Tereza Gargano, koja je sa Ivanom Dragutinović Maričić i pomoćnik reditelja.
M.B.

JAKOPO SIPARI DI PESKASEROLI
Rođen je 1985. godine.
Smatraju ga jednim od najizražajnijih dirigenata njegove generacije, a danas je umetnički direktor Međunarodnog letnjeg festivala u Taljakocu (Italija), glavni dirigent Fondacije „Festival Pučinijano“, najvažnijeg evropskog lirskog festivala. Kao gostujući dirigent nastupao je sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Filharmonijskim orkestrom Beneventa, Simfonijskim orkestrom „Pučinijana“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Pompeja“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Belini“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Taormina“, Simfonijskim orkestrom „Festival Euromediteraneo“, zatim sa Horom Rimske opere, Horom „Arkum“, Sicilijanskim lirskim horom, Lirskim horom „Đuzepe Verdi“ i Internacionalnim operskim horom; čime je ostvario zavidnu muzičku produkciju i zahvaljujući tome je postao dobitnik brojnih nagrada.
Studirao je klavir, kompoziciju i pevanje, a diplomirao je na Konzervatorijumu „A. Kasela“ u L'Akvili. Nastavio je da se usavršava u Italiji i inostranstvu kod maestara: Mauro Kardi, Alesandro Sbordoni, Acio Korgi, Sandro Rančiteli, Sezare Skarton, Hose Maria Skiuto, Mirta Herera, Marija Moska, Aurelio Jakolena i Marija Kjara Pavone.
Njegove nastupe uvek podržavaju najvažnije institucije Italije i Evrope.

Marija Papajoanu, rođena je na Kipru, u Limasolu.

Studirala je na Grčkom Konzervatorijumu u Atini, gde je diplomirala solo pevanje sa izvanrednim uspehom.
Nakon diplomiranja usavršava izvođenje repertoara za sopran sa Vasilisom Janulakosom, grčkim baritonom svetskog renomea.
Tokom karijere nastupala je u brojnim operskim predstavama: sa moskovskim Malim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom Okinave, Državnim operama u Varni, Blagoevgradu i Burgasu u Bugarskoj.
Nastupala je i sa Nacionalnom operom Grčke, gde je sarađivala sa rediteljem Mihalisom Kakoyijanisom, kao i sa Kamernim državnim orkestrom Kipra.
Umetnički direktor Državne opere iz Bona Đankarlo del Monako angažovao ju je 1994.godine za izvođenje svetske premijere savremene opere “Der Ewige Frieden”, pod dirigentskim vođstvom Denis Rasel Dejvisa u scenskoj postavci Jirgena Tankina. Ova opera je potom izvedena i na Festwochen festivalu u Beču.
Tokom godina Marija Papajoanu je priređivala koncerte i pojavljivala se u više filmova i dramskih predstava emitovanih na televiziji i u art bioskopima na Kipru i širom Evrope.
Jedna je od najistaknutijih promotera operske umentosti na Kipru.
Njeni napori krunisani su formiranjem Operskog društva Kipra, na čijem je čelu kao umetnički direktor bila punih šest godina.
Takođe je u više navrata bila član stručnih žirija za ocenjivanje i diplomske ispite studenata muzičkih škola na Kipru.

REPERTOAR (izbor)

■ Norma (Adalđiza) Mali simfonijski orkestar - Moskva
■ Kavalerija Rustikana (Santuca) Mali simfonijski orkestar - Moskva
■ Karmen (Mercedes) Bonska opera - Nemačka
■ Don Đovani (Dona Elvira) Državne opere u Burgasu i Sofiji, Bugarska
■ Ljubavni napitak (Adina) Državni orkestar Kipra
■ Pajaci (Neda) Državni orkestar Kipra
■ Der Evige Frieden – Bonska opera - Nemačka
■ Karmen (Mikaela) Državna opera u Varni- Bugarska
■ Toska (naslovna uloga) Državna opera u Varni i Blagoevgradska Opera - Bugarska
■ Rigoleto (Madalena) Nacionalna opera Grčke
■ Tako čine sve (Despina) Kamerni državni orkestar Kipra
■ Figarova ženidba (Suzana) Kamerni orkestar Okinave - Japan