Vesti

MECOSOPRAN MILIJANA NIKOLIĆ I TENOR ROZARIO LA SPINA GOSTOVALI U VERDIJEVOJ OPERI “AIDA”

25 januar 2016

Mecosopran Milijana Nikolić i tenor Rozario la Spina gostovali su 25. januara u operi Đuzepa Verdija “Aida”, koja je izvedena na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Dejana Savića.
Naslovnu rolu pevala je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, Nikolićeva je nastupila u ulozi njene supranice Amneris, dok je Spini bio poveren lik egipatskog vojskovođe Radamesa.
U ovom muzičko-scenskom delu u kojem je data sinteza italijanske operske romantike i gde se čovečanska drama razvija na uzbudljivim sukobima ljudskih strasti i tragičnoj podvojenosti između ljubavi i patriotizma, uloge su ostvarili i Nenad Jakovljević (Kralj), Ivan Tomašev (Ramfis), Aleksandar Stamatović (Amonasro), Ivanka Raković Krstonošić (Sveštenica) i Danilo Stošić (Glasnik).
Jedna od najpoznatijih svetskih opera, "Aida", premijerno je izvedena 10. aprila 2013. godine na Velikoj sceni pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda i u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.
Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
Milijana Nikolić i Rozario la Spina poslednji put su gostovali u Narodnom pozorištu 20. novembra 2014. godine. Te večeri, nastupili su u Bizeovoj operi „Karmen“ u kojoj je Nikolićeva tumačila naslovnu ulogu, a Spina je bio Don Hoze.  
M.B.

 

MILIJANA NIKOLIĆ, mecosopran – poreklom je iz Srbije. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi prof. Radmile Smiljanić. Dobitnica je više nagrada na brojnim međunarodnim takmičenjima, uključujući i nagrade „Biserka Cvejić“ (za najistaknutijeg pevača 1998) i „Nikola Cvejić“ za mladog pevača koji najviše obećava na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“, 1998. U Narodnom pozorištu u Beogradu je debitovala u ulozi Tizbe u Rosinijevoj operi Pepeljuga, 2000. Naredne godine je dobila dvogodišnju stipendiju za usavršavanje na Akademiji za soliste u milanskoj Skali. Od tada je pevala vodeće mecosopranske uloge širom Evrope, Amerike, Azije, Australije i Novog Zelanda. U Skali je debitovala ulogom Kunize u Verdijevom Obertu, a istu ulogu je pevala i u Teatru „Karlo Feliče“ u Đenovi. U Italiji je nastupala i u produkcijama Ifigenija na Taurisu u Rimskoj operi (dirigent Rikardo Muti) i Ig, vojvoda Pariza u Teatru „Doniceti“ u Bergamu, Pozorištu „Belini“ u Kataniji i milanskoj Skali (ovu operu je objavila diskografska kuća NAXOS); Rosinijeva Svečana mala misa i Nabuko (Fenena) u Teatro lirico u Kaljari; Vivaldijeva Judita pobeđuje (Judita) u Teatru „Lauro Rosi“ na Festivalu u Macerati.  Tumačila je naslovnu ulogu u Karmen na Festivalu Savolina u Finskoj, Dalilu u Samsonu i Dalili u Aziji, Eboli u Don Karlosu u Seulu (Koreja) i u Operi u Hong Kongu; nastupala je i u Filharmoniji i Simfonijeti u Hong Kongu. Tokom 2012. je nastupala u nekoliko recitala u Japanu a iste godine je debitovala u SAD kao Amneris u Mičigenskoj operi. Tokom 2014. je pevala Karmen u Sidneju i Melburnu, kao i Metropolitenu u Njujorku. U sidnejskoj Operi tokom poslednjih nekoliko sezona peva Karmen, Amneris u Aidi, Veneru u Tanhojzeru...

ROZARIO LA SPINA je učio pevanje na Muzičkom konzervatorijumu u Kvinslendu, a školovanje je nastavio na Kraljevskom muzičkom koledžu u Mančesteru, pod tutorstvom Džozefa Varda. Pošto je osvojio prvu nagradu na takmičenju tenora u L'Accademia di La Scala 2000, Rozario je nastavio dvogodišnje usavršavanje za mlade pevače u milanskoj Skali, gde se obučavao kod Lućane Sera i Lejle Gencer, posle čega je debitovao ulogom Kurira u operi Samson i Dalila (uz Plasida Dominga i Olgu Borodinu). Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom operskom takmičenju „Mario del Monako“ 2002, a iste godine je nastupao u glavnoj ulozi u Skali kao Rikardo (Oberto) i u Teatru Karlo Feliće u Đenovi. U australijskoj Operi je debitovao kao Kavaradosi (Toska) 2005, a zatim je nastupao u ulogama: Radames (Aida), Princ (Zaljubljen u tri narandže), Alfredo (Travijata), Pinkerton (Madam Baterflaj), Vojvoda (Rigoleto), Princ (Rusalka), Kalaf (Turandot), Mekdaf (Magbet), Rodolfo (Boemi), Don Hoze (Karmen), Hofman (Hofmanove priče). U Americi je debitovao u Operi u Sijetlu u ulozi Rodolfa 2007, gde je potom nastupao i kao Radames, a istom ulogom je debitovao i u Kanadi. Snimio je CD/DVD: Spektakularna klasika sa Simfonijom Melburna (ABC Classics), Pučinijeva Romansa sa Simfonijom Kvinslenda (ABC Classics); Princa u Rusalkama pod dirigentskom upravom Ričarda Hikoksa (Chandos); solo album sa Filharmonijskim orkestrom Monte Karla (Universal Music, 2009); snimak predstave Turandot (pevao je Kalafa) u Operi u Sidneju, 2012... U okviru obeležavanja 200 godina od Verdijevog rođenja pevao u Rigoletu i Travijati u Pertu, Moći sudbine (Don Alvaro) u Adelaidi, Rekvijemu na Tajvanu i Novom Zelandu, Radamesa u Detroitu i Gastona (Jerusalim) u Fidenci, Don Hozea širom Japana...